Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europadomstolen: Ryssland agerade fel när Putinkritikern Navalnyj sattes i husarrest

Från 2019
Aleksej Navalnyj under en domstolsförhandling i Moskva den 6 oktober 2017
Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Oppositionsledaren och Putinkritikern Aleksej Navalnyj satt i husarrest i nästan ett års tid under år 2014. Nu har Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna beslutat att Ryssland agerade fel i fallet.

Rysslands agerande strider mot Navalnyjs mänskliga rättigheter, anser domstolen. I bakgrunden till husarresten finns åtal för bedrägeri och penningtvätt, men enligt Navalnyj var dessa åtal och utredningar i verkligheten politiska.

Europadomstolen beslutade att den långa husarresten inte var befogad och att de hårda begränsningarna angående politikerns kommunikation med omvärlden inte stod i proportion till de straffrättsliga anklagelser som han ställdes inför.

"Det är tydligt att han behandlas på det sättet för att begränsa hans offentliga aktivitet" lyder domstolens beslut.

Rysslands agerande strider mot flera artiklar i konventionen om de mänskliga rättigheterna:

  • 5 (Ingen får utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.)
  • 10 (Var och en är på samma villkor berättigad till en rättvis och offentlig förhandling vid en oberoende och opartisk domstol vid prövningen av hans eller hennes rättigheter och skyldigheter och av varje anklagelse om brott mot honom eller henne.)
  • 18 (Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet...)

Ryssland protesterar

Navalnyj har kallat domstolens beslut för en seger, men somliga är inte lika nöjda.

– Ryssland kan inte godkänna domstolens beslut, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov.

Han säger att beslutet var väntat, men anser att det inte är en fråga för Europadomstolen utan det ryska justitieministeriet.

Det är inte första gången som Rysslands agerande beträffande Navalnyj kommer upp i Europadomstolen. I november i fjol kom Europadomstolen fram till att Ryssland utfört flera olagliga gripanden av Navalnyj under perioden 2012–2014.

42-åriga Navalnyj skrev om segern på Twitter och Instagram.

– Jag är säker på att det här beslutet kommer att ha viktiga konsekvenser för alla i Ryssland som ständigt utsätts för den här typen av laglöshet.

Enligt Amnesty International är Navalnyj en samvetsfånge och enligt organisationen har han inte begått något brott. Navalnyj blev känd när han organiserade stora demonstrationer mot Putin åren 2011 och 2012.

Källor: STT, Reuters, AFP