Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förhandsröstningen slog rekord - nästan en tredjedel har redan lagt sin röst i riksdagsvalet

Från 2019
Uppdaterad 09.04.2019 17:51.
En person sätter röstsedeln i valurnan.
Bildtext Förhandsröstning har blivit populärare.
Bild: Lehtikuva

Rekordmånga har röstat i riksdagsvalet i år. Klockan fyra på tisdagseftermiddagen hade nästan 1,4 miljoner finländare röstat. Det är 32,8 procent av alla röstberättigade.

I förra riksdagsvalet 2015 röstade sammanlagt 32,3 procent av de röstberättigade. Förhandsröstning har alltså blivit mera populärt.

Thomas Karv som är doktorand i statskunskap vid Åbo Akademi säger att det är en trend som har pågått en längre tid.

Porträtt av Thomas Karv
Bildtext Thomas Karv tror att valdagen inte mer anses vara lika speciell som förr.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

- Folk som en gång har varit och förhandsröstat gör det gärna igen eftersom det är så pass behändigt istället för att gå och trängas på valdagen, säger han.

Valdagen är inte heller lika speciell som den var förr.

- Själva valdagen har förr varit mera som en högtidsdag, medan det kanske nuförtiden känns mera som en plikt än en förmån att få gå och rösta.

Elektronisk röstning i framtiden

Karv hoppas att finländare i framtiden kommer att kunna rösta elektroniskt och han tror att det skulle öka antalet förhandsröstare ännu mera.

När folk får möjligheten att rösta via sin dator eller telefon så blir tröskeln att göra det så låg

― Thomas Karv, doktorand i statskunskap

- När folk får möjligheten att rösta via sin dator eller telefon så blir tröskeln att göra det så låg. Jag tror att kanske själva valdeltagandet också skulle höjas då, samtidigt.

I dagens läge är det de som kallas för orörliga väljare som oftast förhandsröstar. De identifierar sig sedan tidigare med ett parti, eller kanske till och med är medlem i ett.

- De kan ofta redan på förhand bestämma sig för vem de ska rösta på och behöver inte tänka så mycket på saken. Pensionärer brukar i allmänhet vara mindre rörliga väljare än unga, berättar Karv.