Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt färre avrättas - ifjol var siffran den lägsta på ett decennium, rapporterar Amnesty

Från 2019
Maria Exposto anklagades för narkotikasmuggling i Malaysia. Hon dömdes till döden. Exposto sade att hon smugglade droger på uppdrag av en man hon träffat på nätet.
Bildtext Maria Exposto anklagades för narkotikasmuggling i Malaysia. Hon dömdes till döden år 2018.
Bild: EPA-EFE

Även om antalet avrättningar minskat på flera håll i världen så toppar Kina fortfarande Amnestys statistik med tusen, eller troligtvis tusentals, utförda avrättningar under 2018.

Minst 690 avrättningar ägde rum globalt år 2018, visar en rapport som Amnesty International har tagit fram. Det innebär att antalet avrättningar sjönk med över 30 procent jämfört med året innan.

År 2017 avrättades minst 993 personer i 23 länder. År 2018 genomfördes minst 690 avrättningar i 13 länder.

Ifjol avrättades färre människor än någonsin under de senaste tio åren. Avrättningarna sjönk också ordentligt jämfört med år 2015. Då utfördes 1 634 avrättningar.

Avrättningar 2018

Nordamerika
USA (25)

Europa
Vitryssland (4+)

Asien
Kina (1000+), Nordkorea (+), Vietnam (85+), Japan (15), Pakistan (14+), Singapore (13), Afghanistan (3), Taiwan (1) och Thailand (1).

Iran (253+), Saudiarabien (149), Irak (52+) och Yemen (4+).

Afrika
Egypten (43+), Somalia (13), Sydsudan (7+), Sudan (2) och Botswana (2).

Ett "+" indikerar att fler tros ha dödats än vad som officiellt eller inofficiellt har bekräftats.

Det är svårt att ta reda på det exakta antalet utförda dödsdomar och därför anger Amnesty att det är minst 690 personer som avrättats år 2018.

Vitryssland, Kina och Vietnam klassar nämligen avrättningarna som statshemligheter. För Laos, Nordkorea och Syrien finns det bristfällig statistik eller så saknas siffrorna helt.

Antalet avrättningar har långsiktigt sjunkit i USA

I USA ökade antalet avrättningar med två stycken jämfört med år 2017. 25 avrättningar är ändå betydligt färre än antalet för tio år sen, år 2009 avrättades 52 personer.

Sedan år 2009 har antalet avrättningar och dödsdomar sjunkit stadigt i USA, men har de senaste två åren ökat en aning.

Brits i amerikanskt fängelse avsedd för giftinjection.
Bildtext Det finns flera metoder som används vid avrättningar. Halshuggning används i Saudiarabien, i USA elektrifiering och dödlig injektion. Därtill kan personer avrättas genom att hängas eller genom arkebusering.
Bild: AFP / Lehtikuva

I 30 delstater i USA kan personer fortfarande dömas till döden, men i elva av delstaterna har ingen avrättats under de senaste 10 åren.

Decennierekord i Japan

Japan och Singapore gick båda emot trenden med färre avrättningar. Ifjol avrättades fler personer än någonsin under de senaste tio åren. I Japan berodde det bland annat på att 13 medlemmar ur domedagssekten Aum Shinrikyo avrättades.

Arkivbild på Shoko Asahara, ledare för domedagssekten Aum Shinrikyo.
Bildtext Sektledaren Shoko Asahara.
Bild: JAPAN-FILES-SECT-ASAHARA-FILES

I Pakistan minskade antalet avrättningar under 2018 med 77 procent jämfört med 2017.

I Indonesien dömdes många personer till dödsstraff, men inga avrättningar finns med i Amnestys statistik. Tidigare har flera personer dömts till döden och avrättats på grund av drogrelaterade brott.

Även i Indonesiens grannland Malaysia har personer dömts till döden, däribland australienska Maria Exposto som anklagades för narkotikasmuggling i landet. Exposto sade att hon smugglade droger på uppdrag av en man hon träffat på nätet.

Att döma personer till döden för att de till exempel har smugglat droger bryter mot internationella lagar, anser Amnesty International. Organisationen menar att brott som inte involverat medvetet dödande av en annan människa, inte kan klassas som ett av "de mest allvarliga brotten" enligt internationell lag.

Amnesty: Orättvis rättegång ledde till iransk kvinnas avrättning

I Iran minskade antalet avrättningar ifjol. Antalet har inte varit så här lågt sedan år 2010. Även om antalet har minskat så var det ändå 253 som avrättades år 2018.

Ett fall som uppmärksammades ifjol var avrättningen av den 22-åriga iranska kvinnan Zeinab Sekaanvand. Hon var 17 år då hon dömdes till döden för att ha mördat sin man. Sekaanvand sade att hon torterats av polisen under förhören och därefter erkänt att hon knivhuggit sin make efter att han under flera månader utsatt henne för fysiskt och verbalt våld.

Rättvist att döma någon till döden

Det hänt att personer konstaterats oskyldiga efter att de har fått sin dödsdom. I Kalifornien och Florida i USA friades två män som dömts till döden under 2018. Totalt 164 personer har friats från dödsstraff sedan 1973.

Det förekommer också diskussioner kring människors rätt till en rättvis dom. Fattiga har inte nödvändigtvis råd med en bra advokat som kan försvara dem.

Alltför ofta är det personer som saknar en röst som är de som döms till dödsstraff. Under hela tiden som jag var där träffade jag aldrig en person som hade pengar, jag har aldrig träffat en rik person som har suttit på Death Row, citerar Amnesty International den tidigare dödsdömda fången Ndume Olatushani som släpptes år 2012.

Diskussion om artikeln