Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norska spionmisstänkta Frode Berg kan dömas till 14 års fängelse i Ryssland

Från 2019
Frode Berg
Bild: EPA/Sergei Ilnitsky

Den ryska åklagaren yrkar på 14 års fängelse för den norska pensionären Frode Berg. Norges regering har varit mycket förtegen om fallet, men många förväntar sig att statsminister Erna Solberg ska diskutera Frode Berg med Rysslands president Vladimir Putin, då de träffas på den arktiska konferensen i S:t Petersburg i dag.

Spionrättegången i Moskva är inne i slutskedet och Frode Bergs dom väntas den 16 april. Åklagaren yrkade i dag på 14 år i ett fängelse med hög säkerhet.

Det var den 5 december 2017 som den pensionerade gränsvakten Frode Berg greps i Moskva med 3000 euro på sig i kontanter. Den ryska säkerhetstjänsten FSB misstänkte att Berg skulle överlämna pengarna till en ryss som betalning för information om atomubåtar i den ryska Nordflottan.

Sedan gripandet har Frode Berg suttit häktad i fängelset Lefortovo i Moskva. Han misstänks för att vid flera tillfällen ha spionerat i Ryssland på uppdrag av den norska underrättelsetjänsten.

Frode Berg bakom galler och två uniformsklädda personer intill.
Bild: EPA/Yuri Kochetkov

Berg har erkänt att han har haft kontakter med norsk underrättelsetjänst och att han har lämnat över pengar i Moskva, men att han inte har förstått att det skulle handla om spioneri.

Enligt Bergs försvarsadvokater har han inte känt till innehållet i försändelserna och inte förstått allvaret av sina handlingar.

Solberg och Putin kan diskutera Frode Berg idag

Den norska regeringen har varit mycket förtegen om fallet och inte velat uttala sig. I dag träffar statsminister Erna Solberg Rysslands president Vladimir Putin i samband med den arktiska konferensen i S:t Petersburg.

Inför mötet ville Solberg inte säga om hon skulle föra Frode Berg på tal.

- I ärendet om Frode Berg så finns det bara en sak som måste vara det viktigaste målet, och det är att tillvarata hans intressen på bästa möjliga sätt. Jag hoppas att se honom tillbaka i Norge, sade statsminister Erna Solberg till NRK.

Då Vladimir Putin mötte pressen efter det arktiska forumet ville han inte uttala sig om Frode Berg.

- Han är inte dömd ännu, så jag kan inte göra någonting för den här saken, sade Putin till NRK.

Enligt Frode Bergs ryska försvarsadvokat Ilja Novikov så litar Berg på att Solberg och norska diplomater gör sitt bästa för att han ska bli fri.

Novikov tror att den slutliga domen kan landa på mellan 8 och 14 år.

NRK har intervjuat Andrej Manoilo som är rådgivare i det ryska säkerhetsrådet och känner till målet mot Frode Berg bra. Enligt Manoilo är det klart att Berg kommer att dömas, men att han inte sitter länge i ryskt fängelse.

- Han kommer troligen att bli utväxlad genom ett avtal mellan Norge och Ryssland, och han kommer inte att sitta många år i ett strängt ryskt fängelse, sa Manoilo.

Dom i målet mot Frode Berg väntas alltså den 16 april.

Diskussion om artikeln