Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Benjamin Helander skjuter ner landslagslotsens påståenden: ”Jag skulle jättegärna spela i landslaget, det är Kekki som inte vill ha mig där”

Från 2019
Uppdaterad 09.04.2019 21:00.
Benjamin Helander, Finland-Slovakien, januari 2018.
Bildtext Benjamin Helander.
Bild: Handbollsförbundet

I en intervju för HBL säger Kaj Kekki att Benjamin Helander själv valt att inte just nu spela i landslaget. Struntprat, konstaterar spelaren själv för Yle Sporten. Kekki sade att han inte vill se mig i ett av hans landslag längre, säger Helander.

– Nå... ja, hur ska jag nu säga det här.

Man märker att Benjamin Helander väljer sina ord noggrant då Yle Sporten når honom per telefon i Alingsås på tisdagskvällen.

Tidigare på tisdagen publicerade nämligen HBL en artikel med rubiken ”Helander tackade nej till landslaget – ’Han är inte intresserad av att vara andraval’” (bakom betalmur) där landslagstränaren Kaj Kekki säger att det var spelaren själv som inte var intresserad av att delta i det stundande EM-kvalet.

– Han har gjort sitt val, säger Kekki till tidningen.

Helander håller inte med.

– Jag har inte valt att inte spela i landslaget, säger han för Yle Sporten.

Enligt Helander bottnar sig Kekkis beslut i Helanders val att stå över träningsmatcherna mot Chile i Ungern.

– Jag var sliten efter höstsäsongen, hade lite småskavanker och kände att det var bäst för mig att stanna kvar i Sverige och få mig själv i spelskick igen, berättar han.

"Sade att han inte vill se mig i ett av hans landslag igen"

Kaj Kekki har tidigare offentligt berättat att han förväntar sig att landslagsspelarna ska förbinda sig till att spela i landslaget hela säsongen.

– Det sade han åt mig också. Han sade att han inte vill se mig i ett av hans landslag igen, säger Helander.

– Jag hade jättegärna varit med i landslagstruppen nu. Men träningsmatcher har också tidigare krockat med handbollssäsongen här i Sverige. Jag har också påpekat det åt honom – att det kan vara lite tufft att hinna med på alla samlingar, fortsätter han.

– Men han får stå för det han har sagt nu. Vi har inte haft någon kontakt. Det är Kekkis åsikter som speglar sig i HBL:s artikel – inte mina.

Kaj Kekki, 2016.
Bildtext Kaj Kekki.
Bild: All Over Press

Hur kändes det då att få beskedet?

– Förstås är det en blandning av irritation och besvikelse när ens förbundskapten säger så där. Men jag orkar inte grubbla över det. Jag sköter mitt i klubblaget. Jag orkar inte ha något bråk med någon, säger Helander.

Kekkis svar: "Fick endast ett kort meddelande"

Då Yle Sporten når landslagstränaren Kaj Kekki senare på tisdagskvällen har han en annan syn på händelseförloppet.

– Då jag frågade honom om han var intresserad av att delta i lägret i Ungern svarade han bara kortfattat i ett sms att han anser att det är bättre för honom att stanna i Sverige och träna. På basis av det drog jag mina slutsatser, säger han och påpekar igen att spelarna förbinder sig för att spela i landslaget hela säsongen.

– Jag fick aldrig veta om någon annan orsak bakom hans beslut. Så om han nu berättat mer, så. Nej men jag tänker inte spekulera. Det är helt onödigt. Jag koncentrerar mig på de spelare som vi har tillgängliga just nu, fortsätter han.

Kommer Helander då att vara aktuell för spel i landslaget nästa säsong?

– Man förbinder sig för en säsong i taget. För hans del är säsongen nu över, konstaterar Kekki kortfattat.

Hur skulle du säga att kommunikationen fungerar inom landslaget just nu, det är ändå uppenbart att det finns problem på vissa fronter?

– Vi har inga problem alls. Spelarna ringer mig hela tiden och kan diskutera med mig. Allt fungerar som det ska, säger Kekki.

"Här är jag ju ett andraval..."

Alingsås spelar som bäst i det svenska handbollsligaslutspelet. I kvartsfinalsserien ligger klubben under med 1–2 i matcher mot Ystads IF. Nästa match spelas den 17 april.

– Här är jag ju ett andraval, som Kekki påstår att jag inte går med på att vara, pikar Helander.

Helander säger också att han är allt annat än missnöjd med situationen.

– Jag har aldrig riktigt varit ett andraval tidigare, så det är ju en ny sits för mig. Annorlunda också. Men inte tycker jag att det har varit så negativt, det är ju en naturlig process för alla spelare.

Tror ni att ni kommer att kunna samarbeta framtiden igen?

– Jag kan samarbeta med honom, men jag tror inte att han vill samarbeta med mig, konstaterar Helander.

– Benjamin är en oerhört talangfull spelare. Jag har inget emot honom, säger Kekki.

Artikeln uppdaterad med Kaj Kekkis kommentarer kl. 21.00

Diskussion om artikeln