Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU samlas till brexitkrismöte - tvingas Theresa May acceptera uppskjuten brexit och nya EU-parlamentsval i Storbritannien?

Från 2019
Uppdaterad 10.04.2019 06:50.
Theresa May och Jean-Claude Juncker i närbild.
Bildtext Theresa May och kommissionsordförande Jean-Claude Juncker har fört otaliga diskussioner om brexit.
Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Storbritanniens ödesvecka kulminerar ikväll då Europeiska rådet samlas till ett brexitkrismöte i Bryssel. Förväntningen är att de övriga medlemsländerna ska godkänna en ytterligare förlängning av Storbritanniens EU-medlemskap.

I ett Europa som går på högvarv med anledning av brexit så framstår Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i jämförelse som lugnet själv.

I ett öppet brev skriver Tusk att Europas stats- och regeringschefer inte får låta sig övermannas av negativa känslor.

Enligt Tusk ska Storbritannien bemötas med största möjliga respekt - ingendera parten ska känna sig förödmjukad av den utdragna processen.

Alla EU-ledare besitter ändå inte rådsordföranden Tusks tålamod. Frankrikes president Emmanuel Macron är njuggt inställd till att skjuta fram brexit i enlighet med det brittiska parlamentets önskemål.

Macron befarar att en förlängning av brexit kan leda till att det politiska kaoset i London spiller över till andra europeiska länder. Ett mardrömsscenario för EU vore att Storbritanniens velande tillåts skapa oreda i det stundande Europaparlamentsvalet.

Samtidigt vill EU fortsättningsvis undvika ett avtalslöst utträde eftersom det skulle skada såväl Storbritannien som de återstående medlemsländerna.

En lång förlängning vore en lösning på det här dilemmat. Det här skulle ge utträdesprocessen en viss överskådlighet och Storbritannien tid att se över sin brexitlinje från grunden.

Samtidigt är ett likgiltigt eller i värsta fall obstruerande Storbritannien en partner som de övriga medlemsländerna ogärna vill ha med i sin klubb.

Därför kan de återstående medlemsländerna komma att ställa tilläggskrav som begränsar Storbritanniens möjligheter att ta del av strategiskt viktiga beslut som tillsättandet av en ny kommission och planeringen EU:s långtidsbudget.

Det här kan vara en bitter kalk att svälja för Theresa May som länge vägrade att acceptera något annat utträdesdatum än den 29 mars. En lång förlängning – som tvingar Storbritannien att ordna EU-parlamentsval – är knappast vad brexitförespråkarna i hennes konservativa parti varit ute efter.

Men det är möjligt att Theresa May inte har något annat val än att godkänna en lång förlängning i nattens timmar i Bryssel – om hon vill undvika ett avtalslöst utträde den 12 april.