Samlingspartiet och SFP är beredda att skära i arbetslöshetsersättningen – det här tyckte partierna i Yles valdebatt igår
Samlingspartiets Elina Lepomäki och SFP:s Mikaela Nylander är beredda att minska på längden eller storleken på den inkomstrelaterade arbetslöshetsförsäkringen om behovet uppstår. Det kom fram i Yles valdebatt på tisdag kväll.
Under Helsingin Sanomats valdebatt tidigare på dagen räckte inte någon av partiordförandena upp handen när de frågades om samma sak.
I Yles sysselsättningsdebatt deltog riksdagskandidater från nio partier. Under den avgående regeringens tid förkortades arbetslöshetsersättningen med hundra dagar. I november avslöjade en undersökning som Yle gjorde att SFP inte tycker att det är tillräckligt.
– Det är en helhetsfråga. Om vi minskar arbetslöshetsersättningen borde vi också fokusera mer på att erbjuda arbetslösa handledning, rehabilitering och utbildning, sa Nylander i valdebatten.
Lepomäki anser att om man behöver prioritera bör man hellre minska på arbetslöshetsersättningen än nivån på grundtryggheten.
"Viktigast att grundtryggheten höjs"
– Förutsatt att vi behöver skära ner på något, sa Lepomäki.
Enligt henne borde en person som lämnar ett välbetalt jobb uppmuntras att så fort som möjligt hitta ett nytt, snarare än att vara borta från arbetsmarknaden en längre tid.
Också De gröna vill i fortsättningen diskutera hur man skulle kunna förändra arbetslöshetsersättningen.
– Vi vill inte skära i den, men man skulle kunna diskutera en gradering. Den skulle till exempel kunna vara högre i det inledande skedet eller så kunde storleken justeras beroende på konjunkturen för tillfället, sa Maria Ohisalo som är De grönas vice ordförande.
Enligt henne är det viktigaste att grundtryggheten höjs.
Sannfinländarna mest negativa till arbetsrelaterad invandring
I debatten om arbetsrelaterad invandring och borttagande av tillgångsprövning gick partiernas åsikter isär. Sannfinländarnas kandidater var mest kritiska till arbetsrelaterad invandring i Yles valdebatt.
– Det är faktiskt ganska dåligt för finländska arbetare. Vi har en halv miljon arbetslösa som betalar skatt i Finland. Dessutom är vi med i EU, där vi har fri rörlighet för arbetskraften. När det gäller behovsprövningen måste man överväga om det är säkerhetspolitiskt förnuftigt att öppna för till exempel S:t Petersburg ekonomiska område här i Finland, sa Sannfinländarnas Ville Tavio.
– Hållbarhetsglappet är ett faktum tillika som det växande problemet med försörjningsbördan. Vi måste överge behovsprövning och låta personer som studerat här få uppehållstillstånd att arbeta här, sa De grönas Ohisalo.
Enligt Simon Elo har avskaffandet av behovsprövningen plågat De blå.
"Vi måste prata om människor som människor"
– Branschen borde motivera varför de behöver arbetskraft utifrån, sa Elo.
Centerns Katri Kulmuni tycker att arbetsprövning gradvis kunde avvecklas. Hon bekymrar sig speciellt för bristen på jordbruks- och serviceindustriarbetare.
Enligt SDP:s Ville Skinnari kan en eliminering av tillgångsprövning orsaka problem om det inte kontrolleras tillräckligt.
Samlingspartiets Lepomäki nekade att förslaget att avveckla prövningarna bara skulle handla om att få billigare arbetskraft till Finland.
– Först och främst måste vi prata om människor som människor. I Finland måste det vara möjligt att bygga en bättre morgondag oavsett bakgrund, sa Lepomäki.
I likhet med Samlingspartiet anser SFP att det är arbetsgivarna som har bäst kännedom om behovet av arbetskraft och kompetens.
Källa: STT
Centern och SFP i luven på varandra om Vasa centralsjukhus i Svenska Yles partiledardebatt
Samlingspartiets åsikt om vårdardimensioneringen ännu oklar.