Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskning: De finländska partiernas åsikter om miljö och invandring har polariserats

Från 2019
Uppdaterad 10.04.2019 10:54.
Kommunalvalet 2017, partiledardebatt
Bildtext Partiledardebatt inför kommunalvalet 2017
Bild: Petteri Sopanen / Yle

De finländska politikernas attityder till invandring och miljöfrågor går alltmer hand i hand och har polariserats mellan kommunalvalen 2012 och 2017, visar en färsk studie.

Sannfinländarna har enligt studien blivit alltmer invandringskritiska, samtidigt som De gröna som är det mest invandringsvänliga partiet har blivit alltmer positivt till invandring.

- Det är ett tecken på ökad polarisering när frågor som inte har ett självskrivet samband har börjat hänga ihop, när till exempel vissa slags miljöattityder börjat hänga ihop med vissa flyktingattityder, säger Jan-Erik Lönnqvist, professor i socialpsykologi vid Svenska social- och kommunalhögskolan i ett pressmeddelande från Helsingfors universitet.

Lönnqvist säger att den här polariseringen gör det allt svårare för politikerna att samarbeta över partigränserna.

Lönnqvist har lett en forskargrupp som med hjälp av Yles valkompasser har analyserat kandidaternas attityder i valen 2012 och 2017.

Studien visar att inställningen till flyktingar blev positivare i alla partier bortsett från Sannfinländarna från 2012 till 2017. De gröna och SFP är positivast i fråga om invandrare. Den så kallade flyktingkrisen inträffade under den period som har undersökts.

Skylt med ordet Migrationsverket på finska, svenska och engelska.
Bild: Yle

Under samma period blev miljöfrågorna mindre viktiga för Sannfinländarna. Även för Centerns och Samlingspartiets kandidater minskade miljöfrågorna i betydelse.

Samtidigt som åsikterna mellan partierna har polariserats har åsikterna inom partierna blivit mer enhetliga.

– Det här är en form av polarisering inom partierna. Det finns mindre rum för diversitet inom partierna och de nya kandidaterna som rekryteras är alltmer lika varandra. Alla är stöpta i samma form, säger Lönnqvist.

En fördel med mera enhetliga och radikala partier är enligt Lönnqvist att väljarna kan uppleva att det har större betydelse vilket parti de röstar på.

Enligt undersökningen är det framför allt männens åsikter som har polariserats. De kvinnliga kandidaternas åsikter är mera lika över partigränserna.

Diskussion om artikeln