Plastpartyt är över - plastsugröret försvinner när vi förstått hur onödigt det är
Plastpartyt är över
– Plastsugröret försvinner när vi förstått hur onödigt det är
Sugröret du av gammal vana sätter i drinken kommer snart att förbjudas. År 2021 kommer man inte längre kunna köpa bland annat plastbestick, plasttallrikar eller plastsugrör. EU planerar att förbjuda plastprodukter som vi använder en gång och sedan slänger bort.
De produkter som ska bannlysas är de tio vanligaste som skräpar ner Europas stränder. Plastprodukterna som EU vill förbjuda är sådana som kan ersättas med plastfria alternativ. EU vill göra detta för att minska plastavfall och skydda miljön.
EU-kommissionen lade fram förslaget i slutet av maj ifjol. Förslaget diskuterades sedan av miljöministrarna i juni och oktober. Trepartsförhandligarna med Europaparlamentet inleddes den 6 november och det ledde till en tillfällig överenskommelse den 19 december. Det tar minst ett och ett halvt år från det att EU godkänt förbudet till att man inte längre kommer att kunna köpa dessa artiklar i butiker.
Så fungerar fysikens lagar på ett sugrör:
Du sätter ena änden av sugröret i ett glas med vätska och andra änden i din mun. Med hjälp av tung- och kindmusklerna gör du ett undertryck som tvingar vätskan upp och in i din mun.Sugrör rekommenderas att användas när man vill dricka sura drycker, för att vätskan inte skall fräta på tänderna. Personer som har svårigheter med att svälja och tugga kan ha nytta av sugrören.
Sumererna gjorde sina sugrör av guld
Det äldsta fyndet som liknar sugrör kommer från en tid ca 3 000 f.kr. Det hittades i en Sumerisk grav, i nuvarande Irak, och var gjort av guld och små blå pärlor. Sumerer använde sugröret för att dricka öl, mest troligen för att undvika biprodukter som sjunker till bottnet under jäsningsprocessen. Efter andra världskriget blev sugrör gjorda av plast mer populära på grund av det billiga priset på material, mat och drycker som var försedda med dem.
Den riktigt första massproduktionen av plastsugrör var då Milton Dinhofer uppfann de första vridna sugrören, Sip-N-See. År 1950 sålde han tre modeller: en cowboy, en clown och en elefant. Varje karaktär blev fastsatt på ett slingrande plaströr av mjukt poletylenstrimm. Användaren skulle suga från ett litet, rakt bifogat rör. Dessa blev kallade för “action drinking toy”. Det såldes närmare 6 miljoner lådor med olika karaktärer.
grundläggande: rakt
böjbart: har en böjbar del nära toppen av sugröret
Cereal straws: gjorda av Kellogs flingor
färgbytande:
skiftar färg enligt temperatur
Krazy straw:
vridet och genomskinligt
miniatyrsugrör:
finns på tripförpackningar
förlängbart sugrör:
finns på förpackningar och kan dras ut
smaksatt:
sugrör som är smaksatta, används för att dricka mjölk
hygieniskt:
sugrör som är individuellt paketerade
sugrör med sked:
sugrör som har en miniatyrsked i andra änden
jumbo sugrör:
sugrör med brett rör
ätbart:
gjort av ätbart material
Sugröret bara en droppe i havet
Sociala medier och nyheter har visat oss enorma öar av plast ute i världshaven. Det finns ställen i till exempel Asien där avfallet medvetet dumpas ut i haven, så avfallshanteringen är ett stort problem i många länder.
"Man strävar efter att plast inte skulle hamna i hav", säger Bernt Nordman, som är verksamhetsledare för Natur och Miljö.
Det finns olika fartyg med lyftkranar och skopor man kan ta upp det med och föra till land. Efter det skulle det troligtvis brännas. Problemet med plast i haven har uppmärksammats ganska nyligen, så hittills har människan gjort lite åt saken. Sugrören är en mycket liten del av problemet, men EU:s beslut att förbjuda plastsugrör är ett sätt att väcka uppmärksamhet för frågan och det är en åtgärd människor kan delta i.
80-85% av skräpet på Europas stränder är plast
Den vanligaste typen av plast som används till exempel i sugrör är inte giftig, men plastprodukter som tillverkas av olja bränns till sist och då släpps koldioxid ut i naturen som bidrar till klimatförändringen. Sugrör går att producera av förnybart material som till exempel trä, cellulosa, eller stärkelse av jordbruksråvaror. De här råvarorna är lite bättre, eftersom de inte är fossila oljereserver.
Tillverkningsprocesserna kommer ännu att förändras så det är inte säkert att produktionen ger mindre utsläpp än den nuvarande. Det som är oklart är hurudana egenskaper materialen kommer att ha och hur snabbt de kommer att brytas ner i naturen.

"Man behöver faktiskt sällan ett sugrör och man kan bra ha hållbara och diskbara kärl när man far ut på picnic. Dessutom kommer vi antagligen att få liknande produkter av andra material", säger Bernt Nordman
I Finland är problemet ganska litet. Plastartiklarna läcker inte ut från soptippar, skräp som kommer ut i naturen är på grund av personer som inte sätter sitt skräp i sopkärl utan slänger det i naturen.
Konsumenterna lever redan mer ekologiskt
Kunderna övergår mer och mer från plast till ekologiska och mer miljövänliga produkter. Det säger Jan-Olof Korsström, som är Country Sales Manager på Duni.
Duni är ett svenskt företag som också säljer engångsartiklar i Finland. Förutom engångsartiklar i plast har företaget också produkter av andra material. Duni har satsat sedan ca sju år tillbaka mest på sina ekoprodukter. Enligt Korsström är företagets mål att vara “green number one” i Europa på engångsartiklar från och med 2021 eller 2022.
"Det blir en naturlig nedgång i plastanvändningen för att efterfrågan minskar", säger Korsström.
Duni säljer produkter som är komposterbara eller gjorda av återvunnet material. Förutom plastsugrör har företaget sugrör gjorda av bioplast och papper.
"Våra papperssugrör säljer just nu så bra så man märker att de har ersatt våra plastsugrör", säger Tua Kukkonen som är Key Account Manager på Duni.
Duni kommer inte tillverka sugrör i metall eller glas för att det är ett företag som fokuserar på engångsartiklar. Sugrör av metall och glas är också svåra att tvätta. På grund av det skulle deras kunder antagligen inte köpa dem.
Dunis försäljning av ekoprodukter ökar med 30-35% varje år
"Att tvätta ett sugrör så att det säkert är hygieniskt är en utmaning för många", säger Korsström.
Duni kommer sälja av sina plastartiklar så länge någon vill köpa av dem, ända tills lagen träder i kraft. Företagets största kunder finns inom EU men de säljer även i exempelvis Norge.
Också företag som använder engångsartiklar har hörsammat konsumenternas önskemål om att minska på plastet. Ett av dem är smoothiekedjan Jungle Juice Bar, som erbjuder nedbrytbara sugrör.
- EU:s nya lag är definitivt en bra sak och vi alla måste dra vårt strå till stacken, säger Noora Fagerström, Jungle Juice Bars vd och grundare.

McDonald's valde papper
Huhtamäki, som är en tillverkare av engångsartiklar, har i år slutit ett avtal för att tillverka papperssugrör för McDonald’s, som tar i bruk dem i Storbritannien och i övriga Europa. Papperssugrören är en betydelsefull produkt för Huhtamäki och en del av det övriga sortimentet av pappersprodukter. Enligt Huhtamäki hör företagen noga på kundernas önskemål och följer med deras konsumtionsbeteende.
"Huhtamäki har redan i flera år utvecklat bland annat förpackningar som är återvinningsbara, komposterbara och som det går åt mindre material till i tillverkningen", säger Mandi Alaterä, som är chef för marknadsföring.
Huhtamäki spår att utvecklingen kommer att ta stormsteg eftersom allmänhetens intresse för miljöfrågar har blivit så brinnande. Ett exempel är också EU:s nya lagförslag, som fötts efter att konsumenterna vaknat upp.
Redan i dag är 70 procent av råvaran som Huhtamäki använder för sina produkter fiberbaserad.
"Efterfrågan på produkter av kartong, som tillverkas av förnybara material, är stor", säger Alaterä.
Det är egentligen jättefå barer numera som använder sig av plastsugrör
Matilda Kosonen, bartender och servitör
I barer och restauranger är sugrör nödvändiga i vissa drinkar som serveras i höga glas som kallas highball glas. I dem sätts mycket isbitar eller krossad is som gör det svårt att dricka drinken utan ett sugrör.
Man kan använda sugrör i annat material än plast, till exempel papper eller metall. Ett problem med papperssugrören är att de börjar smälta och blir mjuka. Detta händer inte med plast. Metallsugrören är lite svårare att rengöra, men de går att använda.
Kosonen är bartender och servitör, hon jobbar just nu som utbildare på Prakticum.
De plastsugrör som restauranger eller barer någon gång har beställt och har i lager använder de till slut. Sedan börjar de använda metallsugrör istället, berättar Kosonen.
Oberoende om EU lagen träder i kraft har Matilda Kosonen tänkt använda metallsugrör istället för plastsugrör.
Problemet med plastavfall är inte bara producentens och tillverkarens fel.
Det beror på vad användaren gör efter att hon eller han har använt produkten.
Foto: Viivi Ikonen & Enna Collin∙Video: Enna Collin & Viivi Ikonen∙Klipp: Malin Tenhunen & Enna Collin∙Grafik: Malin Tenhunen, Enna Collin & Viivi Ikonen∙
Text: Viivi Ikonen, Susanna Ahlbrecht & Malin Tenhunen∙Ljud: Susanna Ahlbrecht
Källor:
EU komissionen, Hannariikka Nieminen, Jan-Olof Korsström, Tua Kukkonen, Matilda Kosonen, Bernt Nordman, Mandi Alaterä, Noora Fagerström, The Naked Scientist.com, Statista.com, The Atlantic.com, The Billboard 29 juli 1950, Folktarnvardenstockholm.se
Musik i Jungle Juice Bar videon:
Fresh by Ikson
Music promoted by Audio Library
Gjord på medialinjen i Yrkesinstitutet Prakticum våren 2019
Den här artikeln är resultatet av ett samarbete mellan Svenska Yle Kunskap och Medielinjen på Prakticum våren 2019.