Plast forever - plast kan återvinnas hur många gånger som helst
Plast kan återvinnas hur många gånger som helst
En efter en spottar maskinen på fabriken ut plastdelar. Men inte vilka plastprodukter som helst. De här gröna bitarna är gjorda helt av återvunnet plast från ditt hushåll. Den goda nyheten är att plast kan återvinnas hur många gånger som helst. Det blir vi bättre på hela tiden.
46 kilogram plast. Så mycket plast producerades per person i världen år 2015. Det betyder totalt 332 miljoner ton plast. Produktionen av plast ökar dessutom hela tiden.
De stora frågorna hopar sig: Vad ska man göra med all plast som redan finns och som sedan slängs? Återvinningen har som tur tagit stora steg framåt i Finland.
- Plaståtervinning är en bra sak, just nu talas det mycket om att plast orsakar svårigheter och hamnar i naturen. Det är viktigt att man inte skräpar ner. Det är det väsentligaste. Om man köper plastprodukter måste plasten hamna i rätta avfallstunnor, helst till återvinning, säger miljöexperten Minna Partti på HRM, som samlar all plast från hushållen i huvudstadsregionen.
EU har satt upp ett mål för hur mycket plastförpackningar som ska återvinnas per år. År 2025 vill man återvinna 50 procent av plastförpackningarna och 2030 vill man i Finland återvinna 55 procent av förpackningarna.
I tre år har det funnits regler för hur plastsorteringen i kommunerna ska se ut. Regeln är att det ska finnas en sorteringsstation per 10 000 invånare.
Enligt miljöministeriets beräkningar återvinner finländare cirka 24 procent av plastförpackningarna. I Sverige samlade man in cirka 40 procent av plastförpackningarna år 2017.
En annan undersökning, som gjordes av Sinituote och Fortum, visar att till och med 53 procent av finländarna sorterar förpackningsplast. I huvudstadsregionen är man bäst på att sortera men ändå sorteras ungefär bara 49 procent av allt återvinningsbart avfall och bara cirka 24 procent av plasten sorteras.
- Den plast som inte sorteras hamnar i blandavfall och förs sedan till Vanda energis avfallskraftverk där görs det sedan till fjärrvärme och energi, säger Partti.
På HRM:s hemsida finns en sorteringsguide om man är osäker på hur man ska sortera någonting.
Plastsorteringen blir ändå populärare. År 2017 transporterades en och en halv miljon kilo plastförpackningar med HRM:s transporter. I år kommer mängden vara större, spår HRM.
Rinki-ekopunkter finns runtom i hela Finland. Det finns över 1850 insamlingspunkter för glas, kartong och metall. I nuläget finns det 619 insamlingsplatser för plastförpackningar. På Rinkis hemsida finns det en karta där du kan se var din närmaste återvinningsstation ligger och vilka material man kan återvinna där.
De återvunna plastförpackningarna förs sedan till Fortum i Riihimäki där plasten återvinns och görs till nya produkter.
Rinki samlar in plasten som har sorterats i Kronohagen. Senare körs plasten till Riihimäki där den återvinns till ny råvara.
Så hur mycket plast samlas egentligen in?
År 2017 samlade Rinki in 5664 ton.
År 2018 ökade mängden till 7528 ton.
Bara i huvudstadsregionen (Helsingfors, Esbo,Vanda, Kyrkslätt och Grankulla) samlade Rinki år 2017 in 378 ton.
År 2018 ökade mängden till 784 ton.

Vägen är lång
Återvunnen plast transporteras oftast till ett energiföretag där plasten återvinns eller blir energi.
Den enda sorteringsfabriken för hushållsplast i Finland ligger i Riihimäki. Där sorteras de mjuka och de hårda plastförpackningarna från varandra, eftersom de innehåller olika sammansättningar av kemikalier. Plasten krossas sedan och smälts till granulat som kan ersätta ren plast. Så har plasten plötsligt fått ett nytt liv!
Plast kan återvinnas hur många gånger som helst bara den är ren och av bra kvalitet
Minna Partti, HRM
Så här blir plastskräpet till plastgranulat på Fortums fabrik i Riihimäki
I Fortums plastraffinaderi behandlar man hemmens, butikernas och jordbrukets plastförpackningar för att kunna utvinna nya produkter från råvaran. Det unika raffinaderiet hanterar också separerad plast från plastpåsar.
De olika plastsorterna sorteras automatiskt.
Plasten krossas till mindre bitar.
Krosset tvättas med vatten.
Tumlaren och värmen torkar materialet.
I den sista delen smälts plasten och granuleras.
Granulat som framställs så här är fungerar bra som råmaterial för industrin.
Plasten som återvinns i Riihimäki görs till nya plastprodukter, till exempel plastpåsar, PET-flaskor och plastkrukor. Plastgranulaten skickas också till andra företag som gör nya saker av gammal plast.
Ett nytt liv för plast
Förpackningsplast kan återanvändas till många olika saker bara man slänger plasten i rätt sopkärl. På grund av hygieniska skäl kan förpackningsplasten inte återanvändas som ny förpackningsplast eller som annan matförvaring. Men det finns många andra saker man kan göra av den gamla förpackningsplasten.
Det finns många företag som på flera olika sätt återanvänder plast i sina produkter. Det finska företaget Touchpoint gör ekologiska arbetskläder, av olika återanvända material, åt företag.
Ett företag som Touchpoint samarbetar med är Hesburger. För att tillverka arbetskläder åt Hesburger har Touchpoint använt sig av plastflaskor. För en skjorta används sju återanvända plastflaskor. Touchpoint använde 153 300 återanvända plastflaskor för att göra tusentals meter av ekologiskt tyg som sedan gjordes till arbetskläder för Hesburger.
Företaget Orthex tillverkar hushållsprodukter främst i plast i sin fabrik i Lojo. Ända sedan 1990-talet har Orthex använt sig av industriellt plastavfall för att tillverka diverse organiserings produkter. Sedan 2015 har Orthex också använt sig av återvunnet hushållsplast i sin produktion. Alla blomkrukor och balkonglådor som tillverkas av Orthex är gjorda av återvunnet material. Deras mål är att år 2020 ska 20 procent av deras totala produktion vara av återvunnet- eller biobaserat material.
Det finska företaget Sini tillverkar produkter för städning av hushållet och bilen. De använder sig också av återanvänt hushållsplast i sin tillverkning av vissa städredskap.
Plastgranulat skickas till deras fabrik från Fortum i Riihimäki och från liknande företag i Sverige. I Sinis fabrik smälts granulaten ner, färgas och sätts i former där de sedan svalnar och stelnar.

- Under det senaste året har vi använt oss av återvunnen plast i mycket högre grad än tidigare, säger Jarkko Heino, som ansvarar för plastprodukternas tillverkning.
Sini tillverkar just nu alla sina disk- och wc-borstar av återvunnen hushållsplast. Det senaste tillskottet i produktfamiljen av återvunnen plast är hårborttagningsrullar.
De första wc-borstarna tillverkades på fabriken i februari i år. Wc-borsten är nästan helt gjord av återvunnen hushållsplast. Själva borsten tillverkas fortfarande av ny plast. Sini siktar på att också borsten ska kunna göras av återvunnen plast i framtiden. På grund av de tekniska kraven är det inte ännu möjligt.
Användningen av återvunnen plast har ökat enormt sedan i fjol
Jarkko Heino, Sinituote
Sini har tillverkat produkter av Fortums råvara i ca ett år och deras första kampanj lanserades i höstas.
− Vi fick ett väldigt bra mottagande av de finländska konsumenterna, säger Heino.
Sini har i år som mål att 30 procent av plasten ska vara återvunnen plast. Just nu använder de sig till 25 procent av återvunnen plast. Sini kommer att fortsätta använda sig allt mer av återvunnen plast i sina produkter, åtminstone de produkter som det är möjligt att göra av återvunnen plast.
Heino tror också att Sini kommer att göra fler produkter av andra sorters ekologiskt plast.
Vad ska jag göra då jag har använt min Siniborste, kan den ännu återvinnas?
− När Sinis produkter blir gamla och inte mera används, vilket tar åratal, kan man lägga dem i energisorteringen. Just nu finns det ingen metod att ta till vara råvaran, säger Heino.
Eftersom att man inte kan återvinna hård plast så tar just denna plastens liv härmed slut. Förpackningsplast som återvinns till t.ex. plastpåsar kan återvinnas om och om igen.
Sinis fabrik i Kokenmäki tillverkar produkter av återvunnen plast.
Saknar du plastsortering i ditt hushåll? Om du vill återvinna plast lönar de sig att ta kontakt med husbolaget eller bostadsstyrelsen som sedan kan beställa kärl för plastsortering.
CREDITS
Text: Emma Småros, Hector Ruotsalainen, Alexandra Stjernberg
Foto: Emma Småros
Video och klipp: Hector Ruotsalainen, Alexandra Stjernberg
Grafik: Emma Småros, Fortum
Design: Emma Småros
TACK TILL
Sini tuote, HRM , Rinki
KÄLLOR
Hsy.fi, Sinituote.fi, Rinkiin.fi, Naturskyddsföreningen.se, Miljöministeriet, Sopor.nu, Sydvästra finlands avfallsservice, Återvinningstockholm.se, Touchpoint.fi, Parley.tv, Orthexgroup.fi, HBL
PRODUCERAT AV
Producerat på Medialinjen i Prakticum 2019
Den här artikeln är resultatet av ett samarbete mellan Svenska Yle Kunskap och Medielinjen på Prakticum våren 2019.