Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Generalsekreterare, dirigent och direktör belönades med Svenska folkskolans vänners tre stora pris

Från 2019
Uppdaterad 10.04.2019 15:03.
Svenska folkskolans vänners logo.
Bild: Svenska folkskolans vänner

Svenska folkskolans vänner har traditionsenligt delat ut pris på sin utdelningsfest i Helsingfors. SFV:s ordförande Wivan Nygård-Fagerudd delade ut tre stora och flera mindre pris i dag.

De nominerade kandidaterna fick ta emot priserna på SFV:s traditionsenliga vår- och utdelningsfest i Helsingfors i dag.

Folkbildningspriset 2019 på 15 000 euro gick till Finlands Folkhögskoleförenings generalsekreterare Jyrki Ijäs. Han belönas för sina gedigna insatser för folkbildningen i Finland och Norden. I motiveringen lyfter SFV fram Ijäs "centrala position i de lagberedningar som berört den fria bildningens institutioner i Finland under de senaste 20 åren".

SFV:s kulturpris 2019 på 15 000 euro delades ut till en av Finlands främsta dirigenter, kapellmästare Anna-Maria Helsing. Hon har belönas för sin stilkänsla och sitt gedigna musikaliska kunnande. Helsing är också en förebild - hon var konstnärlig ledare för Uleåborgs stadsorkester 2010–2013 och är därmed den första kvinnliga chefsdirigenten för en finländsk symfoniorkester, skriver SFV i motiveringen. SFV uppmärksammar också hennes engagemang för den finlandssvenska kulturtillhörigheten.

Christoffer Grönholms pris 2019 på 10 000 euro, som delas ut till lärare som undervisar i svenska i en finskspråkig läroinrättning, gick till Taina Juurakko-Paavola. Hon är direktör vid Tammerfors universitets språkcentrum och belönas för sitt arbete med att utveckla svenskundervisningen vid gymnasier, högskolor och universitet. Det har hon gjort som medlem i studentexamensnämnden, men också genom olika forsknings- och utvecklingsprojekt genom vilka hon hjälpt svensklärare ute på fältet.

Allmänheten kunde nominera kandidater under december månad 2018. På festen i dag delade SFV ut tre stora pris. SFV har totalt fyra pris, men alla delas inte ut årligen.

Diskussion om artikeln