Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Därför är det Jesus som avgör när däcken ska bytas

Från 2019
Uppdaterad 11.04.2019 10:37.
Däckbyte på en upphissad bil.
Bildtext Däckbyte på en upphissad bil.
Bild: Yle/Roger Källman

Vi har ju vant oss med att dubbdäckssäsongen i Finland gäller från början av november fram till första måndagen efter påsk. Oberoende om påsken infaller i slutet av mars eller sent i april.

Men den här bestämmelsen kommer att strykas i den nya vägtrafiklagen som träder i kraft första juni 2020.

- Så är det, säger Mikko Karhunen som är överingenjör vid kommunikationsministeriet. Men trots att påsken inte längre nämns i bestämmelsen så möjliggör ändå den nya lagstiftningen att dubbdäcks används också fortsättningsvis under påsktiden, om väglaget förutsätter det.

Att påsken tidigare funnits med i förordningen är av trafiksäkerhetsskäl.

Trafik på skärtorsdagen 2010
Bild: Yle

Folk rör på sig i påsktid

Det handlar ju om en populär semesterperiod och många reser från södra Finland till de norra delarna av landet, där föret ofta kräver vinterdäck.

- Såvitt jag vet finns det ingen annan direkt kyrklig anknytning än att det är en lämplig hållpunkt, säger lagfarne assessor Lars-Eric Henricson vid Borgå stift.

I förordningen nämns också att du kan köra med dubbar fram till sista mars - ifall det råkar vara en senare tidpunkt än påsken. Och även senare när vädret eller föret förutsätter detta.

Mikael Appel, polis i Vasa.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Men det är nog inte någon större vits att du präntar in det här alternativet, eftersom det inträffar ganska sällan, säger Mikael Appel som är kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning.

Det att påsken funnits med i vägtrafiklagen har rätt gamla anor, och har använts för att det är en lämplig hållpunkt och av säkerhetsskäl. Men, som vi vet kan tidpunkten för högtiden glida med en månad.

Påven Franciscus håller den traditionella påskdagens mässa på Petersplatsen i Vatikanen.
Bild: EPA/L'OSSERVATORE ROMANO

Den ecklesiastiska fullmånen bestämmer påskdagen

Redan kyrkomötet i Nicaea år 325 beslöt att påskdagen firas första söndagen efter den ecklesiastiska fullmånen enligt den s.k. Metonska cykeln.

Det här bestämmer på så vis att påskdagen tidigast kan inträffa den 22 mars, vilket den gjorde 1761 och det dröjer länge innan det inträffar igen. År 2285 närmare bestämt.

Som senast kan påskdagen infalla den 25 april och så var fallet år 1943, och nästa gång den firas så sent blir år 2038.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln