Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En stor, melankolisk låt med gospelkör står på önskelistan om X Factor-vinnaren Tika Sevón Liljegren fick representera Finland i Eurovisionen

Från 2019
Tika Sevón Liljegren
Bildtext Tika Sevón Liljegren medverkar i trede av snittet av De Eurovisa. "Jag älskar Armeniens bidrag, jag skulle kunna gifta mig med henne [artisten Srbuk]. Hon bygger upp låten med sin fantastiksa röst, den gick rakt i hjärtat".
Bild: Barbro Ahlstedt

Tika Sevón Liljegren tog tittarna med storm när hon med sin positiva habitus och sina gyllene stämband erövrade det finska folket i samband med talangtävlingen X-Factor i fjol. Nu är hon aktuell med sin debutsingel och som en av gästerna i årets upplaga av De Eurovisa.

Tikas klingande skratt smittar av sig när hon kommer ihåg Eurovisionsminnen från barndomen. Hon minns då Ukraina med artisten Ruslana kammade hem segern med låten Wild Dances år 2004, då var Tika 12 år gammal.

- En dag då mamma och pappa var borta grädve min goda vän Ida och jag fram alla husets kastruller medan vi lyssnade på låten. Så sjöng vi till den medan vi bankade på kastrullerna för brinnkära livet. Det var roligt, minns Tika.

Trots att Tika hela sin barndom tittat på svensk tv och alltid följt med Melodifestivalen och Eurovision Song Contest, fick hon nog av spektaklet för tio år sedan. Då blev tävlingsbidragen i allt högre grad - just ett spektakel - där själva låten och framför allt sångprestationen verkade spela en allt mindre roll, tyckte Tika.

- Det kunde vara hur dåliga sångare som helst, det var själva showen som var det viktigaste. Då konstaterade jag bara; nej nu får det räcka. De senaste åren har det bara inte blivit av att titta, eftersom jag inte haft en tv sen jag flyttade hemifrån, inflikar hon.

Tika Sevón Liljegren minns med värme sin tid i talangtävlingen X Factor.
Bildtext Saara Aalto, som syns i högra hörnet, fungerade som Tikas mentor under talangtävlingen X Factor.
Bild: Barbro Ahlstedt

Debutsingel, flytt och nytt yrke

Efter segern i X Factor ingick Tika ett skivkontrakt med musikjätten Sony Music. Den första frukten av samarbetet såg nyligen dagens ljus i debutsingeln Live and You Learn.

Tika är också aktuell i dokumentärfilmen Tika - vad hände efter X Factor? som följer hennes liv under året efter segern i talangtävlingen. Tre avsnitt är redan klara och ett fjärde utkommer ännu i vår.

Och mycket har hänt under ett års tid i Tikas liv. Förutom singelsläpp och dokumentärfilm har hon också flyttat från Karis till Helsingfors tillsammans med sin pojkvän, vilket varit en stor förändring.

- Det är intressant att se människor ute en söndag förmiddag, det är helt nytt, säger Tika med glimten i ögat. Jag gillar Helsingforspulsen. Med all kärlek till Karis och Ekenäs, här i Helsingfors är möjligheterna bara så många fler.

Tika, som egentligen är utbildad byggnadsmålare och som studerat musik vid Lärkkulla, har också nyligen börjat jobba som servitör på en restaurang i Helsingfors för att dryga ut kassan, tills hon förhoppningsvis lyckas försörja sig som artist.

- Restaurangbranschen är helt ny för mig. Det är hektiskt men roligt. Jag är social så det går bra, trots att jag ännu får öva mig på att få beställningarna och kvittona rätt, skrattar Tika.

Johan Lindroos, Tika Sevón Liljegren och Eva Frantz analyserar låtarna i det tredje avsnittet av De Eurovisa 2019.
Bildtext Tika Sevón Liljegren (i mitten) chillar med programvärdarna för De Eurovisa Johan Lindroos och Eva Frantz. Både Eva och Johan berömmer de vackra videorna i del tre. "På senare år har bidragen som haft mest visningar på YouTube tenderat vara de som placerat sig högst i tävlingen", säger Eva.
Bild: Barbro Ahlstedt

Älskar stora röster

Att analysera de sju bidragen i det tredje avsnittet av De Eurovisa, är ett skojigt uppdrag enligt Tika. Det hon framför allt fäster sig vid är det som står henne närmast, det vill säga sångprestationen.

- Jag är ju sångerska och då lyssnar jag först och främst på sången. Om sången är halvhjärtad, blir jag lätt uttråkad. Rösten behöver inte vara stor, trots att jag själv älskar stora röster, men något speciellt måste det vara, förklarar Tika.

I avsnitt 3 av De Eurovisa bedöms följande låtar:

GREKLAND - Katerine Duska / Better Love
BELGIEN - Elliot / Wake up
SAN MARINO - Serhat / Say na na na
ARMENIEN - Srbuk / Walking out
DANMARK - Leonora / Love is forever
ÖSTERRIKE - Paenda / Limits
IRLAND - Sarah McTernan / 22

Om Tika Sevón Liljegren skulle bli tillfrågad att representera Finland i Eurovision Song Contest, hur skulle hon reagera då?

- Inte skulle jag tacka nej inte! Allra helst skulle jag vilja framföra en stor låt med gospelkör. Men låten får inte vara för glad eller flickig. Jo, jag är ju en glad tjej men jag gillar melankoliska låtar. En stor melankolisk låt med gospel - det vill jag ha, skrattar Tika.

Det tredje avsnittet av De Eurovisa sänds fredagen den 19 april i Yle Fem kl. 18:30 och i TV2 kl. 21:50. Programmet kan också ses på Arenan.

Följ också De Eurovisa på Facebook, Twitter och Instagram.

Du får gärna använda hashtaggen #deeurovisa om du pratar om programmet på sociala medier.

Programmet är inte längre tillgängligt
Armeniens bidrag går rakt in i hjärtat på kvällens gäst - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln