Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle svarar: Tre år efter Panamaläckan – vad har hänt?

Från 2019
Uppdaterad 16.04.2019 15:06.
Insändare
Bild: Yle

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningar. Det här svaret publicerades i Vasabladet 16.4.2019.

Per Lindeberg frågar i sin insändare i Vasabladet (7.4.2019) vad som har hänt tre år efter Panamaläckan.

Yle grävde i och rapporterade om skatteparadisläckan tillsammans med 100 olika medier runtom i världen. Per Lindeberg har inte hittat information om vad som har hänt sedan dess.

Både Yle och våra internationella partners har med jämna mellanrum rapporterat om följderna av Panamadokumenten. Själv skrev jag en artikel (på finska) senast den 3.4.2019. Den kan hittas på yle.fi/mot
Jag blev också intervjuad på svenska i Vega Eftermiddag den 4.4. om samma ämne. Intervjun finns på Yle Arenan.

Jag kan ännu i korthet redogöra för några av de viktigaste följderna här:

Hittills har myndigheterna i olika länder lyckats samla in över en miljard euro i restskatter och böter. I Finland har myndigheterna fastslagit 1-2 miljoner euro i restskatt. Myndighetsarbetet fortsätter.

Flera mänskor har åtalats eller dömts för ekonomisk brottslighet. Rättsprocesser pågår i t.ex. Panama, USA, Bulgarien och Syd-Korea.

Banker har undersökts misstänkta för att ha medverkat till penningtvätt eller för att ha slarvat med att motverka penningtvätt.

Två nya EU-direktiv har stiftats som en följd av Panamadokumenten: registret för verkliga företagsägare och lagen om mellanhänder där skattekonsulter och revisorer måste anmäla om eventuell aggressiv skatteplanering.

Minna Knus-Galán
reporter, Yle MOT