Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bo-Göran Åstrand vann biskopsvalet i Borgå stift - efterträder Björn Vikström

Från 2019
Uppdaterad 10.04.2019 19:00.
Bo-Göran Åstrand
Bildtext Bo-Göran Åstrand i dag efter vinsten.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Bo-Göran Åstrand har valts till ny biskop i Borgå stift. I den andra och avgörande omgången fick Åstrand 309 röster och den andra kandidaten Sixten Ekstrand fick 265 röster.

Cirka 88 procent av de cirka 700 röstberättigade deltog i valet. I valet gavs 43 blanka röster.

Evangelisk-lutherska kyrkan har på Twitter gratulerat Åstrand till segern.

Kyrkan ska vara öppen för alla

Bo-Göran Åstrand säger till Svenska Yle att han blev överraskad men glad när det visade sig att han får ta över biskopsposten i Borgå stift.

Vad har församlingsmedlemmarna att vänta, en hurdan kyrka kommer du sträva mot?

- Vi behöver ett fördjupat samarbete mellan anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare eftersom våra ekonomiska resurser sakta med säkert krymper. Vi måste också arbeta för att församlingarna ska vara välkomnande. Vi behöver en atmosfär där människor känner att de är välkomna precis som de är.

Vilka utmaningar ser du att kyrkan står inför?

- Det är väldigt viktigt att alla känner att de har rum att finnas, inte bara de som är väldigt aktiva inom kyrkan. En annan utmaning är att komma underfund med hur vi fungerar i ett allt mer mångkulturellt samhälle där kyrkans plats nödvändigtvis inte är lika given som tidigare. Kyrkan måste vara frimodig och vara med, vi kan inte utgå från att kyrkans ställning är densamma som för 20 år sedan. Vi måste förtjäna vår plats i samhället.

Över 40 personer röstade blankt, hur vill du kommentera det?

- Det blir ett lite utmanande läge att starta jobbet från. Det gäller att få upp kontakten också till dem som ansåg att varken jag eller Sixten Ekstrand var lämpliga för jobbet.

Församlingsperspektivet avgjorde?

Efter att valresultatet hade offentliggjorts gratulerades Åstrand på en pressträff i Borgå domkyrka av bland annat den nuvarande biskopen Björn Vikström.

Åstrand spekulerade i varför just han blev vald till biskop för Borgå stift.

- Jag är glad över att jag fick ta fram församlingsperspektivet och lyfta fram frågorna som känns relevanta ute på fältet. Jag tror att kyrkans framtid utgörs i församlingarna och det kanske hade betydelse i det här valet.

Åstrand sa också att han kommer att sakna valpanelerna och att han blev glad över att så många i publiken engagerade sig och ställde frågor.

- Det blev lite av en skräckblandad förtjusning att delta, men det var väldigt givande att debattera med de andra kandidaterna.

Tydlig gällande kvinnopräster och homoäktenskap

Åstrand har tidigare varit tydlig med att han är för samkönade äktenskap och han kommer fortsätta på samma linje som biskop.

- Jag ser framför mig den dag då också samkönade par kan ingå äktenskap, deras förhållande är lika mycket värda som heterosexuellas parrelationer.

På frågan om hur han ser på endel manliga prästers inställning till sina kvinnliga kolleger var Åstrand lika tydlig.

- Den som blivit vigd till att tjäna i prästämbetet ska fullt ut tjäna män och kvinnor, man ska kunna stå sida vid sida vid altaret. Först då är kyrkan hel.

Åstrand poängterade ändå att alla är lika välkomna i kyrkan, också personer som har svårt att godkänna hans syn på saken.

- Präst får man vara i vår kyrka, här kan man fungera bara man är beredd att samarbeta med alla.

Efterträder Vikström i september

Ursprungligen fanns det fyra kandidater i valet: Sixten Ekstrand, Bo-Göran Åstrand, Lisa Enckell och Harry S. Backström. Åstrand och Ekstrand vann den första valomgången.

Åstrand (f. 1964) har arbetat i Jakobstads svenska församling som församlingspastor och kaplan sedan 1991 och sedan 2007 som kyrkoherde. Han var även uppställd i biskopsvalen 2006 och 2009.

Åstrand har haft olika förtroendeuppdrag inom stiftet och helhetskyrkan, bland annat som ombud i kyrkomötet där han nu är inne på sin tredje mandatperiod. Han prästvigdes 1991.

Han efterträder den nuvarande biskopen Björn Vikström som avgår den sista augusti för att bli lärare och forskare vid Åbo Akademi.

Den nya biskopen tillträder den 1 september och vigs till ämbetet den 29 september i Borgå domkyrka.

Inga stora åsiktsskillnader

Svenska Yles debatt för en dryg vecka sedan visade att de två kandidaterna tycker lika om till exempel samkönade äktenskap och eutanasi.

Både Ekstrand och Åstrand ansåg att samkönade par ska få gifta sig i kyrkan, men att prästerna själva ska bestämma om de vill viga homosexuella par eller inte.

- Det ska vara möjligt för präster att antingen viga eller inte viga samkönade par, och samkönade ska ha samma möjlighet att ingå äktenskap som heterosexuella par, sade Åstrand.

Åstrand anser att frågan om samkönade äktenskap handlar om att kyrkan bör fundera på hur man kan tolka bibeln så att det motsvarar dagens samhällsklimat.

Varken Bo-Göran Åstrand eller Sixten Ekstrand anser att eutanasi bör tillåtas i lagen.

Under debatten dryftade kandidaterna också frågan om hur kyrkan ska kunna locka unga kvinnor till kyrkan.

- Vi måste gå i dialog men de unga kvinnorna och fråga vad de tänker om kyrkan och samtidigt understryka att de behövs. Kyrkans andlighet ska vara genuin och svara mot de andliga frågeställningar som folk har i dag, svarade Åstrand.

Uppdaterat 17:50 med kommentarer från pressträffen i Borgå domkyrka.

Källor: Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, Svenska Yle

Diskussion om artikeln