Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ytterligare förseningar i Olkiluoto 3:s tidtabell

Från 2019
Uppdaterad 10.04.2019 14:03.
Olkiluoto 3 i juni 2014.
Bildtext Arkivbild.
Bild: TVO

Det blir nya förseningar i tidtabellen för den tredje reaktorn vid kärnkraftverket Olkiluoto i Euraåminne, meddelar kärnkraftsbolaget Industrins Kraft, TVO, i ett pressmeddelande.

Leverantören Areva-Siemens lyckas inte hålla den tidtabell som utlovades i november. Då lovade man att bränslestavarna i reaktorn skulle installeras i juni månad. Nu står det ändå klart att installationen sker tidigast i slutet av augusti.

- Det är naturligtvis en besvikelse att leverantören meddelar om en uppdatering av tidtabellen i det här skedet av projektet, men det centrala är att testerna som görs för ta i bruk [enheten], görs noga. En modern och säker enhet är snart färdig, de sista skedena före den tas i bruk görs i samarbete med leverantören, säger OL3-projektets direktör Jouni Silvennoinen i TVO:s pressmeddelande.

Enligt den gamla tidtabellen skulle Olkiluoto 3 kopplas till stamnätet under hösten - och börja producera el i januari 2020.

Areva-Siemens lovar att lägga fram en uppdaterad tidtabell för enheten under juni månad.

Reaktorn är en fransk-tysk EPR-reaktor. Den räknas med bland världens största kärnkraftsreaktorer.

10 år försenad

Olkiluoto 3 har redan flera gånger försenats. Ifall allt skulle ha gått som man planerat, skulle OL3 ha börjat producera el redan år 2009.

OL3 fick grönt ljus i februari 2019 och Strålsäkerhetcentralen konstaterade att anläggningen är säker.

Olkiluoto 3

Källa: Industrins Kraft, Yle

Diskussion om artikeln