Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svår brist på laboratorieskötare – i Karleby tvingas många köa länge för provtagning

Från 2019
Blodprov på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Arkivbild. Vid MÖCS skulle man anställa laboratorieskötare omedelbart om det gick att få tag på någon kompetent.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Tiotals människor sitter med kölapp i handen utanför laboratoriet vid centralsjukhuset i Karleby. Alla har en avtalad tid för provtagning, men tiderna håller inte. Orsaken är brist på personal.

Fyra laboratorieskötare jobbar med provtagning det här skiftet, men då två av dem plötsligt insjuknar framskrider jobbet inte längre som det ska.

Regionlaboratoriets chef Jukka Saarimies vid Nordlab beklagar att det blir långa väntetider för patienten. För tillfället finns det ändå inte så mycket han kan göra: Många anställda har drabbat av olika influensor samtidigt som man redan sedan tidigare lider av brist på kompetent personal.

- Vi skulle anställa laboratorieskötare omedelbart om det bara fanns någon att få, säger Saarimies.

Bristen på laboratorieskötare plågar inte enbart Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby, utan gäller nationellt. Listan på lediga jobb i branschen är lång, i hela landet.

Snabb lösning saknas

Bakgrunden till bristen på laboratorieskötare är att det utbildas för få av dem vid yrkeshögskolornas bioanalytiska utbildningsprogram, säger Jukka Saarimies.

Dessutom väljer många av dem som utexamineras att stanna kvar på utbildningsorten, vilket gör att bristen på kompetent personal blir extra svår på andra håll i landet.

Nordlab, som driver laboratorierna inom den offentliga vården i norra Finland, har försökt lösa sin brist på arbetskraft med en egen specialutbildning.

Dörr med texten laboratorium, provtagning.
Bildtext Just nu tvingas patienterna ibland köa länge för provtagning vid laboratoriet på centralsjukhuset i Karleby.
Bild: Yle/ Nora Engström

För andra gången försöker man genom en sådan punktinsats öka antalet kvalificerade skötare. Om två år ska sex nya laboratorieskötare vara utexaminerade från utbildningen, som Nordlab genomför i samarbete med yrkeshögskolan Metropolia.

– De här nya förmågorna väntas underlätta för oss här i Karleby, men väntan är lång eftersom de bara hunnit halvvägs i sin utbildning, säger Saarimies.

Den här artikeln är skriven av Heini Holopainen / Yle Kokkola. Översättning av Moa Mattfolk / Yle Österbotten.
Här kan du läsa ursprungsartikeln.

Diskussion om artikeln