Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Det säkraste vårtecknet av dem alla är här - dags för vårsång från Vårdberget i Åbo

Från 2019
Uppdaterad 30.04.2019 18:46.
Programmet är inte längre tillgängligt

Klockan 18 på tisdag kväll är det dags igen - då slår vi gemensamt fast att våren definitivt är här! Då sjunger studentmanskören Brahe Djäknar in våren på Vårdberget i Åbo, precis som man gjort sedan 1925. På första maj fortsätter festligheterna i Helsingfors.

Svenska Yle sänder som vanligt konserten i direktsändning i radio, tv och på Arenan.

- Valborgsfirandet på Vårdberget började redan då Åbo Akademi fick sina första studenter 1919, berättar Maria Nylund som håller i trådarna för årets sändning från Vårdberget. Men sången kom med i bilden först på 1920-talet.

100 år av ploj och skoj

Eftersom det i år har gått hundra år sedan studenterna inledde sina studier vid det då nygrundade Åbo Akademi kommer årets valborgssändning också att titta lite närmare på studielivet då och nu berättar Nylund.

- Sändningen kommer att gästas av några välkända personer som tidigare har studerat vid ÅA. Jag hoppas på roliga historier från deras studietid, och kanske något gott råd på vägen till dem som just har inlett sina studier, säger Nylund.

Studentkåren valde den stora mössan

Då Åbo Akademis Studentkår grundades i februari 1919 fanns det ett fyrtiotal studerande vid ÅA. Idag studerar ungefär 6300 studenter och forskarstuderande vid Åbo Akademi.

- En liten kul detalj är att det är Åbo Akademis studentkår som ursprungligen år 1919 såg till att den studentmössa vi använder idag är så vidkullig och stor, jämfört med den mindre mössan som används på finskspråkigt håll, säger Nylund.

- På den tiden användes den vidkulliga studentmössan vid de flesta högskolor i Sverige. Då både åbostudenterna och de svenska studenterna vid Helsingfors universitet valde den här stora modellen så blev den en symbol för svensk nationalitet.

- Studentkåren vid ÅA ville på flera sätt utgöra en länk mellan Sverige och Finland, därför var valet av mössmodell så viktigt, säger Nylund.

Studieliv inte bara en dans på rosor - många studenter mår pyskiskt dåligt

Studentkåren vid Åbo Akademi har ett rikt föreningsliv med närmare 80 specialföreningar.

Inom föreningarna kan studenterna syssla med konst och musik, det finns ämnesföreningar, hemortsföreningar, sportföreningar och föreningar för lite mer udda intressen.

Men alla är inte beredda att engagera sig i föreningslivet, tvärtom lider många studenter av stress och psykiskt illamående.

Det här är ett problem som Studentkåren vid Åbo Akademi lyfter fram som både stort och brådskande.

- Man talar om pressade examensfabriker där det inte finns tid och utrymme för eftertanke. Många studerande mår dåligt och det syns också vid Studenthälsan där köerna till vård är långa, berättar Nylund.

- En studerande i Åbo kan få vänta fyra månader på att få en tid till en psykolog. Också det här kommer vi att ta upp under valborgssändningen.

Tusentals samlas på Vårdberget och framför skärmar hemma i soffan

Valborgsfirandet i Åbo brukar samla cirka 5 000 personer på Vårdberget och betydligt fler än så följer firandet hemma i tv-sofforna, via sina radioapparater eller via webben någonstans ute i världen.

- Som vanligt håller vi under sändningen också utkik över publiken och intressanta personer där, säger Nylund.

- Den som är på plats i Åbo kan dessutom besöka vårt Svenska Yle tält där man kan ta en selfie med den jättestudentmössa som finns på plats där. Eller varför inte ta dig en pratstund med någon av de många Yle-profiler som kommer att vara på plats under vårsången?

Brahe Djäknar och Florakören sjunger in våren på Vårdberget i Åbo med start klockan 18.00. Konserten sänds direkt i Yle Fem, Yle Vega och på Arenan.

Festligheterna fortsätter första maj i Kajsaniemi i Helsingfors, där finlandssvenskarna traditionsenligt samlas för att ta emot våren. Yle Vega sänder live från Kajsaniemiparken mellan 9.03-12.00.

Klockan 9.30 kan du höra hur Akademiska sångföreningen sjunger in våren. En del av konserten streamas också live på Yle Arenan. Konferencier för konserten är Camilla Andelin.

Programvärd för sändningen är Julie Ebbe och Nina Sederlöf minglar bland publiken och förmedlar stämningar från firandet.

I parken kan man också få träffa BUU-stämpeln och fotografera sig under Finlands största studentmössa.

Och har du någon gång funderat på varför finlandssvenskarna i Helsingfors samlas just i Kajsaniemi? Det ska vi också få svar på då i intervjuar professor Henrik Meinander i festvimlet.

brahe djäknar, 1969

Valborg på Vårdberget 1969

Det var regnigt och småkyligt, men stämningen var i topp.

Diskussion om artikeln