Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Första låten från Aviciis nästan färdiga album släpps ikväll - nästan ett år efter musikerns bortgång

Från 2019
En svartvit bild på musikern Avicii som gick bort 2018.
Bildtext Musikern Avicii.
Bild: Stella Pictures/All Over Press

Låten "SOS" från Aviciis tredje album kommer att släppas ikväll. Intäkterna går till stiftelsen Tim Bergling Foundation. Stiftelsen jobbar bland annat med förebyggande av psykisk ohälsa och självmord.

Albumet var inte helt färdigt då musikern tog sitt liv ifjol. Musiken har därför färdigställts med hjälp av anteckningar och mejlkonversationer där det framkommer hur musiken skulle låta.

Albumet TIM släpps i sin helhet den 6 juni.

Kjell Simosas, programledare för Supernova på Yle X3M, tror att låten kommer att toppa strömningstjänsternas topplistor.

- Oberoende hur låten låter så kommer det att vara grym hype runt den, säger Simosas.

Simosas har ännu inte hört låten, men det har svenska P3:s musikjournalist Tina Mehrafzoon.

- Den första reaktionen när jag hörde låten för första gången var att det är som kniven rakt in i ens musikhjärta. Det är så himla sorgligt, säger Mehrafzoon till SVT.

Enligt Mehrafzoon påminner låten om Aviciis tidigare musik. I låten sjunger sångaren Aloe Blacc som också hörs i Aviciis låt Wake Me Up.

Intäkter går till förebyggande arbete

Tim Berglings familj har startat en stiftelse till hans minne. Stiftelsen kommer att stöda organisationer och personer som på ett eller annat sätt jobbar för att förebygga psykisk ohälsa och självmord.

”Tim ville göra skillnad – att vi startar stiftelsen i Tims namn är ett sätt att hedra hans minne och verka i hans anda", skriver Tim Berlings familj i ett pressmeddelande som SVT tagit del av.

Tim ”Avicii” Bergling gick bort i mitten av april 2018, 28 år gammal. Då hade han nästan färdigställt sitt tredje album.

Källa: SVT, SR