Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sophia Jansson planerade aldrig att hennes liv skulle kretsa kring Mumin: "Jag behövde en lön och tänkte mig att det skulle vara ett tillfälligt jobb"

Från 2019
Sophia Jansson sitter i Daniel Olins tv-studio, närbild.
Bildtext Sophia Jansson är konstnärlig ledare för Moomin Characters som bevakar muminfigurernas rättigheter.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Sophia Jansson, dotter och brorsdotter till Muminskaparna Lars och Tove Jansson, står i dag vid rodret för ett av vårt lands mest framgångsrika företag. Nu är också Mumintrollen väldigt aktuella eftersom den nya animationsserien Mumindalen hade tv-premiär tidigare i vår. Under Sophias Janssons tid har Moomin Characters utvecklats till en mångmiljonbusiness. Men hur gick det här till?

Hos Sophia Jansson sitter det älskade lilla trollet i ryggmärgen. Hon är en av få människor som verkligen befogat kan påstå det.

- Jag känner mig verkligen lyckligt lottad över att ha fötts till just den här familjen - även om jag förstår vad Tove och min pappa Lars menade när de sade att man ibland blir lite trött på trollen, säger hon.

Så här säger Sophia själv om livet med mumintrollen:

Sophia Jansson lever med mumintrollen dygnet runt - Spela upp på Arenan

- Ibland har jag varit ganska trött på det: hela dagen är man på jobb med dessa troll, och när man kommer hem på kvällen är man fortfarande en Jansson, och man blir aldrig av med det!

En brokig uppväxt

Sophias uppväxt var inte precis konventionell som enda barnet i en konstnärsfamilj.

- Mina föräldrar hörde till dem som flydde undan vintermörkret till Ibiza, vilket fungerade riktigt fint, eftersom pappa Lars arbetade hemifrån med muminserierna.

Sophia lärde sig spanska redan som litet barn. Detta lade grunden för hennes språkintresse - det som antagligen hade blivit hennes karriär om inte ödet hade ingripit.

När Sophia Jansson var sex år gick hennes mor Nita bort.

- Jag minns nog min mamma - fast det är klart, mina minnen har antagligen färgats av historier jag hört med årens lopp. Det blir lätt så med minnen, säger Sophia.

Den övriga familjen jobbade hårt för att Sophia ändå skulle ha en bra uppväxt.

- Till min kärnfamilj hörde min pappa, min farmor Ham, samt Tove och Tuuti.

Tuuti var Tuulikki Pietilä, professor i grafisk konst och Tove Janssons partner, samt förebilden för karaktären Too-ticki.

- Jag kände mig aldrig förfördelad, ensam eller bortglömd: jag hade paradoxalt nog på alla sätt en väldigt lycklig barndom.

Hela Finlands Tove

Sophia Jansson hör till den lilla skara människor fortfarande vid liv som kände Tove Jansson privat.

- Tove var väl illa tvungen att utveckla en offentlig personlighet som hon riktade utåt, men hon hade absolut ett privatliv - som uttryckligen skulle vara privat, och som jag dessvärre inte kan gå in på desto närmare av just den anledningen, skrattar Sophia.

Det viktigaste Sophia lärde sig av sin faster var hur man bemöter människor. De centrala värderingarna var öppenhet, tolerans och jämlikhet - Tove såg alla som individer. Men när Sophia och Tove umgicks handlade diskussionen sällan om Tove.

- Hon talade inte så mycket om sig själv: hon frågade väldigt ofta om mig och vad jag hade hållit på med och vart jag hade rest. Tove hade en förmåga att få människor att känna sig sedda.

1997 blev en vändpunkt

En ung Sophia Jansson hade nog blivit rätt förvånad om hon fått höra att hennes livsöde var att bli förvaltare för arvet efter sin familj. Sin ungdom tillbringade Jansson till stor del utomlands: Pennsylvania i USA, Madrid, och London, på grund av utbildning, arbete och kärlek.

År 1997 kom att bli en vändpunkt i Sophia Janssons liv.

Då insjuknade pappan Lars Jansson i cancer och den nyligen frånskilda Sophia Jansson flyttade tillbaka till Finland med sina två söner efter många år i London.

Eftersom hon behövde arbete tog hon anställning på det då relativt lilla företaget Moomin Characters.

Från anställd till ägare

Sophia Jansson tänkte sig till en början att det kanske bara skulle vara ett tillfälligt arbete.

-Jag var ju utbildad språklärare och hade inte någon merkantil utbildning, men jag upptäckte snabbt att jag trivdes med jobbet och att jag hade starka åsikter.

Men det dröjde inte länge innan Jansson fann sig själv inför ytterligare ett vägskäl i livet.

År 2000 dog nämligen Lars Jansson, och året därpå dog även Tove Jansson.

- De var rätt så jobbiga år, eftersom jag förlorade två av mina absolut närmaste familjemedlemmar. Samtidigt ställdes jag inför den stora frågan: Vad ska jag göra nu?

"Jag fick frågan om jag vill sälja"

Plötsligt hade Jansson fått i uppgift att bestämma över inte bara bolagets framtid, utan också kulturarvet hennes anhöriga lämnade efter sig. Sophia Jansson ärvde majoriteten av aktierna i bolaget, och var av den anledningen tvungen att ha en åsikt.

- Egentligen var det ganska självklart för mig att vi skulle fortsätta. Det kändes väldigt angeläget för mig just i den stunden - att sälja var inte ett alternativ, det föll mig aldrig in.

Moomin Characters - ett av Finlands mest lönsamma företag

I dag går det bättre än någonsin för Mumintrollen. Den nya animerade serien Mumindalen fick sin premiär den 25 februari och gjorde stor succé. Samtidigt öppnade en ny temapark dörrarna i Saitama i Japan för mindre än en månad sedan.

Det finns mycket annat på gång. En film om Tove Jansson produceras som bäst, Sommarboken ska bli film, och snart firar vi 75 år sedan Tove Janssons allra första bok publicerades.

- Det var Roleff Kråkström, numera vd, som i tiderna frågade oss vad vi ville göra: låta företaget stanna kvar på en rätt liten skala eller utnyttja det enorma potential som fanns, säger Sophia.

En stor del av intäkterna för Moomin Characters kommer från licensförsäljning, vilket också har väckt kritik. Balansgången mellan att värna om ett kulturarv och att bedriva affärsverksamhet är inte alltid helt enkel.

- Alltid finns det plats för kritik, och jag kan förstå att man speciellt i Finland, där man inte kan vända sig om utan att se Mumin någonstans, lätt tänker att det har gått för långt. Men ute i världen ser det väldigt annorlunda ut. Det finns många som fortfarande aldrig har hört talas om Mumin.

Sophia Jansson är gäst i det andra avsnittet av serien Daniel Olin. Programmet finns på Yle Arenan fr.o.m. lö 13.4 kl. 9:00 och sänds i Yle Fem på sö 14.4 kl. 19:00.

Diskussion om artikeln