Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Akut brist på närvårdare i Åboland – Kimitoöns äldreomsorgschef: "Det här är en situation som inte är hållbar i längden"

Från 2019
Äldre person sitter i en rullstol som en vårdare skuffar fram.
Bild: Mostphotos/ Arne Trautmann

Inför sommarens semesterperioder råder en skriande brist på behöriga närvårdarvikarier i Åboland.

Åbo stad söker 200 sommarvikarier, men endast 16 behöriga närvårdare har hittills sökt ett vikariat. Läget är utmanande även i Pargas.

Inom Kimitoöns kommun handlar det i sin tur om ett 30-tal vikarieplatser som behöver fyllas, främst vikarieplatser till hemvården samt tre äldreboenden.

"Antalet behöriga sökande är obefintligt"

Eva Manelius är äldreomsorgschef i Kimitoöns kommun.

– Jag får nog instämma med Pargas och Åbo. Det är väldigt utmanande att hitta vikarier, speciellt sådana som är behöriga. Vi har fått en del ansökningar av icke behöriga, men antalet behöriga är nog obefintligt, säger hon och fortsätter:

– Vi har därför blivit tvungna att anställa icke behöriga och det kräver förstås en del av den behöriga och ordinarie personalen. Det kommer att bli jobbigare för dem, då de är få under semesterperioderna och därför får bära ett större ansvar under den tiden.

Kimitoöns äldreomsorgschef Eva Manelius.
Bildtext Eva Manelius, äldreomsorgschef i Kimitoöns kommun.
Bild: Yle/Monica Forssell

Eva Manelius ser allvarligt på den här rådande bristen på närvårdare.

– Det är väldigt oroande. Just nu verkar det också finnas få unga människor på Kimitoön som studerar till närvårdare och där önskar vi förstås en ökning.

Gällande orsaker till varför behöriga närvårdare lyser med sin frånvaro lyfter Kimitoöns äldreomsorgschef fram flera tänkbara förklaringar.

– När det gäller Kimitoön börjar årskullarna vara så små och då blir det förstås färre och färre som söker till närvårdare. En annan orsak är att det är ett tungt arbete, och att lönen inte är så hög är nog också en faktor som inverkar.

Hela landets problem

För att bristen på sommarvikarier inte ska få för stora konsekvenser efterlyser Eva Manelius nationella krafttag för att gemensamt vända på den här utvecklingen.

– Det här betyder att vi har mer och mer obehöriga vikarier. Det är en situation som inte är hållbar i längden, men jag tror inte att vi på Kimitoön ensamma lyckas vända på det här. Jag tror nog att det är ett problem som egentligen är hela landets problem och som politiker på högre nivå borde försöka hitta en lösning på.

Hur mycket kan ni påverka det här lokalt på Kimitoön?

– Teoretiskt kan vi betala en högre lön, men kommunens ekonomiska läge är inte det bästa. Teoretiskt är det möjligt, men praktiskt är det svårt.

Bern Amar hjälper en åldring
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Underbemanning vanlig orsak till färre sökande

Letalabon Virve Aho, som jobbar med avtalsrådgivning och intressebevakning för Finlands närvårdar-och primärskötarförbund SuPer, beskriver närvårdarläget i Egentliga Finland.

– I Letala och Nystad är det lite bättre, men när man går lite söderut är situationen sämre.

– Åbo som är mycket större behöver förstås betydligt fler vikarier, men många gånger kan det handla om att arbetsplatser har brist på folk. Får man som arbetstagare välja var man jobbar så jobbar man inte på ett ställe där det ständigt är brist på folk.

– När det handlar om Pargas och Kimitoön handlar det också ofta om språk, det är inte så lätt att hoppa in där om du inte kan bra svenska.

En sommarjobbande fabriksarbetare kan tjäna mer än en närvårdare

Virve Aho tycker alla borde vara oroliga över den här bristen och försöka få till en vändning på den här utvecklingen, inte minst lönemässigt.

– I nuläget kan man tjäna mer om man sommarjobbar som fabriksarbetare än om man först har läst till närvårdare och sedan också vill sommarjobba med det. Så visst är lönen en stor sak i det här.

Diskussion om artikeln