Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: Finland möter Tjeckien i kvartsfinal – kan bli en riktig nagelbitare

Från 2019
Uppdaterad 11.04.2019 18:51.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i ishockey för damer, kvartsfinal FIN - CZE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Underskatta inte de tjeckiska damerna. De har gått från klarhet till klarhet och vunnit alla gruppspelsmatcher i dam-VM. När de nu ställs mot ett lätt sargat Finland gäller det att minnas att också lägre rankade lag kan vinna enskilda matcher.

Finland och Tjeckien har mötts en gång förut i VM-kvartsfinal. I Kamloops 2016 mosade Finland Tjeckien, Meeri Räisänen höll nollan och Michelle Karvinen stod för två mål och en målgivande passning. 5–0 till Damlejonen. Sedan blev det förlust för Finland i bronsmatchen, men det är en annan historia.

Jämna matcher i EHT-turneringen

I EHT-turneringen den här vintern har Finland också varit steget före, men segrarna har inte kommit gratis. I EHT-turneringen i Tjeckien i augusti stod siffrorna 0–0 efter den första perioden och 1–1 efter den andra. I den tredje perioden lyckades Damlejonen få till en tvåmålsledning, men Tjeckien kom igen och slutsiffrorna skrevs 3–2 till Finland.

I februari 2019 möttes lagen på nytt, också då 0–0 efter första perioden. Sedan gjorde Noora Tulus och Michelle Karvinen varsin balja. 2–0 till Finland.

Tjeckiens nyckelspelare

Frågar man Finlands Ronja Savolainen vem som är Tjeckiens bästa spelare så svarar hon utan tvekan MODO-målisen, 22-åriga Klára Peslarová. Hon har stått tre matcher och har en räddningsprocent på 90,74. Peslarová har cementerat sin plats i SDHL. MODO meddelade nyligen att de har tecknat ett treårigt kontrakt med tjeckiskan.

Av anfallarna bör nämnas Kateřina Mrázová, den första tjeckiskan som spelat i NWHL och som raskt fick en central roll i Conneticut Whale. Och Boston Prides poängplockare Denisa Krizova.

Finlands nyckelspelare

När det kommer till de avgörande matcherna behöver Finland Noora Räty mellan stolparna. Att Räty lämnade över åt Eveliina Suonpää i den sista gruppspelsmatchen uppges ha varit en säkerhetsåtgärd och Finlands nationalkeeper ska vara i spelskick igen.

Finland behöver också sina trogna målskyttar, som Michelle Karvinen, som dessvärre också klev av isen för två dagar sedan efter ett slag på handleden. Karvinen lär ändå kunna spela i kväll.

Visst är förväntningarna också höga när det gäller superjuniorerna Elisa Holopainen (2+1=3 poäng) och Viivi Vainikka (1+3=4 poäng). Deras VM-debut i damlandslaget har varit minst sagt lyckad.

Och så har ju Finland Jenni Hiirikoski som toppar den interna poängligan och har flest poäng av alla backar i turneringen. Hon har stått för fem målgivande passningar.

Jenni Hiirikoski i försvarsposition.
Bildtext Jenni Hiirikoski har 0+5=5 poäng.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Finlands kedjor

Så här spelare Finland i den sista gruppspelsmatchen mot Kanada. Sanni Hakala är fortfarande ur spel, men enligt lagets läkare Karri Kirjasuo är hon på bättringsvägen.

Ettan:
33 Michelle Karvinen - 13 Riikka Sallinen - 77 Susanna Tapani
6 Jenni Hiirikoski - 88 Ronja Savolainen

Tvåan:
19 Petra Nieminen - 10 Linda Välimäki - 24 Noora Tulus
7 Nelli Laitinen - 15 Minnamari Tuominen

Trean:
9 Venla Hovi - 61 Tanja Niskanen - 22 Emma Nuutinen
2 Isa Rahunen - 4 Rosa Lindstedt

Fyran:
12 Elisa Holopainen - 25 Viivi Vainikka - 11 Annina Rajahuhta
8 Ella Viitasuo

Målvakt:
41 Noora Räty (1 Eveliina Suonpää)

Se matchen direkt i TV2 eller på Arenan med start klockan 19.10. Matchen refereras på svenska av Anki Karhu och Merita Bruun.

Programmet är inte längre tillgängligt
VM i ishockey för damer, kvartsfinal FIN - CZE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln