Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De två nya pandorna i Köpenhamns zoo väcker förtjusning och protester: “Pinsamt att Danmark inte kritiserar Kinas ockupation av Tibet”

Från 2019
Under en demonstration håller en person i pandakostym en tibetansk flagga i handen.
Bild: EPA/Claus Bech

Köpenhamns zoo visar i dag för första gången upp de två omstridda pandorna för allmänheten. Igår samlades demonstranter utanför zoo och protesterade mot att Danmark böjer sig för stormakten Kina.

Det var med pompa och ståt som Drottning Margrethe invigde det nya pandahuset i Köpenhamns zoo igår. En rad prominenta gäster, inklusive Kinas ambassadör, var inbjudna till galan.

Drottning Margrethe och ordföranden för Köpenhamns zoo, Jorgen Horwitz, öppnar pandaanläggningen.
Bildtext Drottning Margrethe och ordföranden för Köpenhamns zoo, Jørgen Horwitz, inviger det nya arkitektritade pandahuset. Pandahuset beskrivs som lyxigt med mjuka linjer.
Bild: EPA/Mads Claus Rasmussen

- De två pandorna är ett uttryck för respekt, värdighet och vänskap mellan Danmark och Kina, sa kulturminister Mette Bock under sitt tal.

Jättepanda
Bildtext Pandan Mao Sun är 4 år och en av de två nya superstjärnorna på Köpenhamns zoo.
Bild: EPA/Mads Claus Rasmussen

Samtidigt som festligheterna pågick inne på zoo demonstrerade en mindre grupp utanför. Några var utklädda till pandor och de hade tibetanska flaggor i händerna.

- Jag tycker att det är pinsamt att Danmark inte kritiserar Kinas ockupation av Tibet. Jag demonstrerar mot den danska Kinapolitiken som är cynisk och bara bygger på att Kina är en stor marknad. Man är rädd för att förlora pengar, sa en av demonstranterna till Danmarks Radio.

Pandadiplomati kan också ge handelsavtal

De två pandorna Xing Er och Mao Sun anlände till Köpenhamns flygplats förra veckan. Det är endast de länder som har goda relationer med Kina som blir belönade med pandor - fenomenet kallas pandadiplomati.

Finland fick sina två pandor Lumi och Pyry till djurparken i Etseri ifjol.

Två pandor i stora lådor och ett stort pressuppbbåd med många pressfotografer.
Bildtext Pandorna flögs in från Peking med ett av SAS ruttflyg och togs emot av ministrar och ett stort pressuppbåd.
Bild: EPA/Liselotte Sabroe

För Danmark tog det nästan tio år av diplomatiska förhandlingar innan pandorna slutligen kom till Köpenhamn.

- Pandorna är en viktig symbol för det speciella förhållande vi har med Kina. Det är inget tvivel om att det är en gest från Kinas sida som visar att vi har en speciell relation, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, då han besökte Kina 2017.

Samtidigt som statsministern bekräftade avtalet om de två pandorna så skrev han också handelsavtal med en viktig exportpartner.

"Pandorna får inte vara en “håll käften-karamell”"

Danmarks relationer med Kina blev frostiga år 2009, då statsminister Lars Løkke Rasmussen mötte Tibets andlige ledare Dalai Lama.

Kina inhiberade många ministermöten och förhållandet med Kina normaliserades först efter att Danmark på diplomatnivå meddelade att landet officiellt tänker motarbeta Tibets önskan om självständighet. Och det var efter det här som det blev aktuellt med pandor till Danmark.

Danmarks representant tar emot två stora pass för jättepandor av Kina.
Bildtext Representanter fär Danmarks ambassad får ta emot de två pandornas pass.
Bild: EPA/Mads Claus Rasmussen

- Kina använder pandorna som ett politiskt redskap i förhållande till andra länder. Och de använder pandorna för att skapa en annan bild av Kina, sa Anders Højmark Andersen, ordförande för stödkommittén för Tibet, till DR, då pandorna landade på Kastrup.

Amnesty har också kritiserat pandadiplomatin.

- Kina är ett stort och inflytelserikt land och vi måste stå fast vid att det inte är acceptabelt att skicka sin befolkning på omskolningsläger och utsätta dem för tortyr. Pandorna får inte vara en “håll käften-karamell”, skrev Trine Christensen, generalsekreterare för Amnesty i Danmark, i en debattartikel i Politiken.

Från kinesisk sida kallar man pandorna en gåva, men egentligen är det fråga om att Danmark hyr pandorna på minst 15 år. Hyran för de två pandorna är en miljon dollar om året.

Diskussion om artikeln