Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yle i London efter nattens brexitbeslut: "Människor runt om i landet är förbannade på det här" säger hård brexitentusiast

Från 2019
Uppdaterad 11.04.2019 12:55.
Remainanhängaren Steve Bray diskuterar med en brexitanhängare under protester i London den 10. april 2019.
Bildtext Remainanhängaren Steve Bray diskuterar med en brexitanhängare under protester i London den 10 april 2019.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

I Storbritannien har EU-toppmötets beslut att ge britterna upp till ett halvt års förlängning för brexit mestadels tagits emot med öppna armar. Det är bara de hårdaste brexitentusiasterna som hellre skulle ha kraschat ut redan på fredag.

För en gångs skull har Theresa May anledning att vara lättad. Hon fick en framgång i Bryssel som också majoriteten av parlamentet i London ställer sig bakom.

Nu flyttas brexit fram till den sista oktober, vilket är mer än May hade bett om. Hon ville ha den 30 juni.

Det är därför May är så glad över den så kallade giljotinklausulen i avtalet. Det betyder att Storbritannien när som helst kan be om en tidigare brexit.

Vi får lämna EU genast när vi har ratificerat utträdesavtalet i parlamentet

― Theresa May

- Jag tror fortfarande att vi borde lämna EU så fort som möjligt. Därför är det så viktigt att EU godkänner att vi får göra det genast när vi har ratificerat utträdesavtalet i parlamentet, sade May på presskonferensen lite före klockan fyra i natt finsk tid.

Men det finns också de som är missnöjda med den här uppgörelsen.

Många tories ville ha en hård brexit

Den konservativa parlamentarikern John Whittingdale betonade i en intervju för ITV att det är mycket illa för det konservativa partiet att brexit igen skjuts upp.

John Whittingdale.
Bildtext John Whittingdale.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

- Människor runt om i landet är förbannade på det här. Först lovades det att vi skulle lämna EU den 29 mars, sedan blev det den 12 april och nu verkar det fortsätta i oändlighet, menar Whittingdale.

Whittingdale hör till den hårda linjens brexitsupportrar som gärna lämnar EU redan på fredag utan avtal.

Brexitforskaren Maddy Thimont Jack från The Institute for Government sa genast när datumet den 31 oktober tillkännagavs till BBC att det blir intressant att se vad den här gruppen nu planerar.

Människor runt om i landet är förbannade på det här

― John Whittingdale, hård brexiteer

- Vi vet att de var emot att May överhuvudtaget åkte till Bryssel för att be om en förlängning. Vi får se hur de svarar i parlamentet på att det sköts upp ända till oktober.

Macrons kväll, men fortfarande Mays process

Att det var just Frankrikes president Emmanuel Macron som var mest skeptisk mot att ge britterna mera tid diskuterades mycket i de brittiska medierna under kvällen och natten.

Många britter ser det som förnedrande att fransmannen Macron egenhändigt kunde ha tvingat Storbritannien att krascha ut ur EU på fredag.

I dag kommer May att besöka det brittiska underhuset för att rapportera om överenskommelsen i Bryssel. Hon ska också träffa Labour-ledaren Jeremy Corbyn för att fortsätta förhandlingarna.

May vill komma fram till ett politiskt avtal med Labour om relationerna med EU efter brexit i utbyte mot att Labour godkänner utträdesavtalet.

Många felaktiga slutsatser redan i rullning

Trots att informationen om det nya avtalet är sparsam har kommentarerna i brittiska medier varit många på morgonen.

Den före detta brexitministern David Davis sa i morse i BBC att hela utträdesavtal nu borde rivas upp och omförhandlas.

Det här i första hand för att det ska gå att lösa de tekniska problem i frågan om den irländska gränsen. Det räcker om gränsfrågan löses och i de andra frågorna är det helt ok med en hård brexit.

Det här uttalandet möttes genast av protester från kommentatorer i andra medier.

- Brexit har skjutits upp två gånger, EU har 14.000 gånger sagt att utträdesavtalet inte kan omförhandlas och ändå föreslår David Davis det här, menar Stuart Miller från Buzzfeed UK.

Parlamentarikern Angus B MacNeil från Skotska nationalistpartiet tycker att det är beklagligt att BBC tillåter Davis att säga det här oemotsagt.

- De låter David Davis komma med alla möjliga svepande påstående i ett mysigt morgonprogram. De tillåter desinformation.

EU-förespråkare viftar med EU-flaggan utanför den brittiska parlamentsbyggnaden i Westminster.
Bildtext Vissa britter är emot EU, andra är för. Den här personen verka önska att Storbritannien skulle hållas kvar i EU.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Diskussion om artikeln