Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinas Silicon Valley har höga ambitioner - storebror övervakar invånarna

Från 2019
Internetföretaget Tencents huvudbyggnad i Shenzhen, Kina.
Bildtext Flera av Kinas mest framgångsrika privatbolag har sina högkvarter i Shenzhen. Internetjätten Tencents byggnad (till vänster) är dekorerad med skärmformiga utbuktningar.

Den sydkinesiska metropolen Shenzhen har länge vuxit snabbare än någon annan stad i världen. Nu har Shenzhen också teknologiskt blivit så avancerad att staden allt oftare jämförs med Silicon Valley. Det styrande kommunistpartiet utnyttjar den teknologiska utvecklingen till att ytterligare skärpa övervakningen av folket.

Ett överflöd av ultramodern arkitektur kan man se i Shenzhen. Många av de nya glas- och metalltornen inhyser framgångsrika privatbolag som gör sina pengar bland annat genom att utveckla högteknologi och produkter för internet.

- Shenzhen är hjärtat av innovation i Kina. Hälften av alla patentansökningar görs i den här staden, konstaterar den svenska författaren och journalisten Johan Nylander.

Nylander vet vad han pratar om. Han har ägnat många år åt att sätta sig in i det som pågår i Shenzhen, och i ett skede toppade hans bok om staden Amazons försäljningslista över böcker om Kina.

Johan Nylander i Shenzhen, Kina.
Bildtext Johan Nylander får en kick av framåtandan i Shenzhen. Han är imponerad i synnerhet av de kreativa ungdomarna som flockas till staden.

Elfordon dominerar, behändiga telefoner

Shenzhen är en banbrytare på många sätt. Samtliga stadsbussar och nästan alla 20 000 taxibilar drivs till exempel enbart med el.

En elbil laddas i Shenzhen, Kina.
Bildtext Det finns så många allmänna laddningsplatser för elbilarna att det sällan uppstår köer. Många taxichaufförer äter sin lunch medan bilen laddas.

När chaufförerna har laddat bilarna betalar de med sina smartmobiler. Laddningen tar en knapp timme och den kostar ungefär sex euro.

Shenzhenborna sköter överlag så gott som alla betalningar med sina smartmobiler. I synnerhet unga stadsbor använder inte längre vare sig kontanter eller kreditkort.

Imponerande omvandling, magnet för talanger

För bara tjugo år sedan var Shenzhen en förorenad industristad där det producerades väldiga mängder konsumtionsvaror av alla de slag. En stor del av de gamla fabrikerna har nu rivits och ersatts med moderna produktionsanläggningar.

- Här fungerar flera högteknologiska jättebolag och distributionskedjorna är utmärkta. Stämningen är fin, så talangfulla människor strömmar hit från hela landet efter att de har avlagt examen, säger David Tai som tillsammans med några partner för tre år sedan grundade kontorskollektivet Beeplus.

Resultatet är att det finns fler nya bolag i Shenzhen än i någon annan stad. Tais Beeplus är redan en succé med sju stora kollektivkontor och ett kafé som besöks av 10 000 kunder varje dag.

David Tai tar emot kinesiska och utländska delegationer.
Bildtext David Tai (andra t.v.) tar dagligen emot både kinesiska och utländska delegationer. Intresset för hans affärsmodell är stort.

- Människorna är öppna för nya idéer. På kaféerna hör man folk prata om att grunda bolag, om programmering och om de teknologiska nätverken i den här regionen, kommenterar Tai.

Tvivelaktig intelligens, hotade rättigheter

Många västerlänningar förundrar sig över att sådan företagsamhet kan frodas i ett land som styrs av ett auktoritärt kommunistparti. Förklaringen är att också partiet gynnas av de högteknologiska framstegen.

Ansiktsigenkännings- och säkerhetskameror i Shenzhen, Kina.
Bildtext Det finns tiotusentals ansiktsigenkännings- och andra säkerhetskameror i Shenzhen. I praktiken är det omöjligt att undgå att så gott som ständigt vara iakttagen när man befinner sig utomhus.

- Kina leder ju implementeringen av artificiell intelligens i världen. Mycket av det syftar till att övervaka befolkningen, och i Shenzhen finns det ansiktsigenkänningskameror precis överallt, konstaterar Johan Nylander.

Det betyder att det blir allt mer riskfyllt att syssla med något som kan förarga kommunistpartiet. Västerländska människorättsorganisationer anser att utvecklingen är alarmerande.

Ovälkommen listning, många förbud

Kommunistpartiet bygger också upp ett omstritt så kallat socialt kreditsystem. Även om systemet inte ännu har tagits i bruk i hela landet har 13 miljoner kineser redan svartlistats för att ha brutit mot en eller annan regel.

- Deras liv försvåras på många sätt. De får till exempel inte längre köpa flygbiljetter, de kan inte ta banklån och de får inte hyra en bostad under eget namn, säger Nylander.

Kinesiska pensionärer spelar kort för småpengar.
Bildtext Överallt i Kina underhåller pensionärer sig genom att spela för småpengar. Kortspelarna löper nu risk för att bli svartlistade.

Förteckningen över sysslor och uppförande som kommunistpartiet klassificerar som oönskade är lång. Pensionärer kan till exempel råka illa ut bara för att de på traditionellt sätt roar sig genom att spela hasard på allmän plats.

Diskussion om artikeln