Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

THL: Också unga vuxna bör bättra på sina levnadsvanor

Från 2019
Uppdaterad 11.04.2019 09:33.
Tjej förbereder sig för löprunda.
Bildtext Tre av fyra unga vuxna motionerar varje vecka, visar en färsk undersökning.
Bild: Tiina Jensen

Unga vuxna är i regel nöjda med sin egen hälsa, men endast hälften av unga män och kvinnor har hälsosamma levnadsvanor, visar forskning från Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Fetma och övervikt har blivit vanligare under 2000-talet bland unga i åldern 18-29: nästan hälften av männen och en tredjedel av kvinnorna är överviktiga, visar resultat av undersökningen FinTerveys 2017.

Övervikt har också ett samband med förhöjt blodtryck eller kolesterol, vilket en del av de unga också lider av: var tredje ung man och var femte ung kvinna hade förhöjd kolesterolhalt i blodet. 14 procent av de unga männen hade förhöjt blodtryck.

Ohälsosamma vanor en risk

Enligt THL består hälsosamma levnadsvanor av:

  1. motion under fritiden - THL specificerar inte omfattning
  2. färska grönsaker flera gånger per dag
  3. mer än sex timmar sömn per dygn
  4. inget regelbundet drickande där man blir berusad
  5. inga cigaretter eller e-cigaretter på daglig basis.

Många unga vuxna motionerar men THL ser en risk i att ohälsosamma vanor försämrar de ungas hälsa senare i livet.

Tobaksrökning har minskat i popularitet, i dag röker en av tio unga vuxna på daglig basis, men samtidigt har både snus och e-cigarretter blivit vanligare.

Bara åtta procent av männen och 18 procent av kvinnorna som deltog i undersökningen uppgav sig äta färska grönsaker flera gånger per dag.

Ung vuxenålder när många flyttar hemifrån är en kritisk tid då man skapar sig sin vardag och sina levnadsvanor.

― Elina Jääskeläinen, THL

Helhetsbilden enligt undersökningen är att bara hälften av unga vuxna lever hälsosamt. En knapp femtedel av männen och en dryg tiondel av kvinnorna har mycket ohälsosamma levnadsvanor.

Man borde se på levnadsvanorna som en helhet och se till att man får rätt mängd motion och sömn och äter regelbundet, anser forskaren Elina Jääskeläinen vid THL. Hon hoppas att unga får tillgång till preventiv hälsovård.

- Ung vuxenålder när många flyttar hemifrån är en kritisk tid då man skapar sig sin vardag och sina levnadsvanor, understryker Jääskeläinen.

Kring 625 unga vuxna deltog i undersökningen.