Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska Yles avslöjande om Huhtasaari nominerat i journalisternas tävling om Snöspaden

Från 2019
Uppdaterad 16.04.2019 12:57.
Snöspadepriset för granskande journalistik.
Bildtext Snöspadepriset för granskande journalistik.
Bild: Jussi Helttunen

Svenska Yle avslöjade i maj 2018 att den tidigare presidentkandidaten Laura Huhtasaaris pro gradu-avhandling innehåller stora mängder plagierat material. Avslöjandet är nu nominerat till det årliga priset för grävande journalistik.

Svenska Yles journalist Linus Lång låg bakom avslöjandet, som har utsetts till en av sex finalister i tävlingen om de grävande journalisternas årliga pris, Lumilapio (Snöspaden).

Avslöjandet gjordes i samarbete med Jouni Munukka från Yles MOT-redaktion.

Linus Lång
Bildtext Linus Lång.
Bild: Yle/Joakim Kosk

Lång och Munukka får nomineringen för sitt grävande arbete i fallet kring Sannfinländarnas presidentkandidat Laura Huhtasaari och hennes pro gradu - som visade sig innehålla betydligt mer plagiat än man tidigare trott.

I prismotiveringen kommer det fram att Lång lyckades få fram ny information om plagiatets omfattning, vilket ledde till att universitetet granskade avhandlingen på nytt.

Dessutom avslöjades också bristerna i universitetets kontrollmekanismer.

Sammanlagt sex bidrag tävlar om priset.

Även två andra Yle-produkter är nominerade i tävlingen. Kati Pehkonen och Johanna Mattinen är nominerade för en artikel om Sugardating-fenomenet och Sara Rigatelli för en artikel om sexuella trakasserier inom teater- och filmvärlden.

De övriga nominerade är ett avslöjande om att kött som såldes som ekologiskt i Tammerfors inte var ekologiskt (av Heli Lehtelä, publicerat i Urjalan Sanomat), ett avslöjande om maktmissbruk inom idrott (av Marika Lehto, publicerat i Urheilulehti) och avslöjandet om att spelbolaget Veikkaus placerar flest spelautomater i fattiga bostadsområden (av Matti Rämö, publicerat i Seura).

Snöspaden är ett pris som föreningen för granskande journalistik (Tutkivan journalismin yhdistys) delar varje år för en förtjänstfull journalistisk granskning.

Vinnaren av årets Snöspade utses i Helsingfors den 22 maj.

Diskussion om artikeln