Den gamla diktatorn Omar al-Bashir har överlevt en rad uppror, ekonomiska kriser och västliga försök att göra honom till paria - men slutligen lyckades militären avlägsna honom från presidentposten i Sudan.
Sudans försvarsminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf meddelade i dag i statlig tv att militären har gripit president Omar al-Bashir.
Ett militärråd kommer att styra landet under en övergångsperiod på två år, och i slutet av övergångsperioden ska det hållas val, meddelade försvarsministern, som gav beskedet iklädd uniform.
Landets författning hävs, gränser och luftrum stängs och en nationell vapenvila har utlysts. Ett undantagstillstånd har utlysts för tre månader.
Minister Ibn Ouf sade att "regimen" har avlägsnats och att presidenten befinner sig "på en säker plats".
Den 75-åriga presidenten Omar al-Bashir har styrt Sudan i närmare 30 år. Han har efterlysts av den internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag som anklagar honom för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i regionen Darfur.
Problem mellan norra och södra Sudan
Sudan skapades av den brittiska kolonialmakten som inte beaktade etniska eller religiösa skillnader mellan norr och söder.
Vid självständigheten 1956 ärvde den nya staten en rad motsättningar vilket ledde till ett närmare 50 år långt inbördeskrig - "Afrikas längsta krig" - mellan norra och södra Sudan. Kriget har krävt närmare två miljoner människors liv.
Motsättningar mellan arabiska nomader och bofasta svarta boskapsskötare i Darfur har gällt bland annat fördelningen av mark och vatten. Södra Sudan vill också ha kontroll över omstridda oljefält.
År 2003 gjorde några av de bofasta uppror och bildade gerillarörelserna Sudans befrielsearmé (SLM) och Rörelsen för rättvisa och jämlikhet (JEM). De ansåg att regeringen stödde enbart arabiska nomader.
Regeringen försökte då med hjälp av den så kallade janjawid-milisen slå ner upproret, och de bofasta drevs med våldsamma metoder ut ur byarna och tvingades in läger.
Sedan 2003 har våldet enligt FN lett till att 300 000 människor dödats och två miljoner människor drivits på flykt. Ett fredsavtal mellan norr och söder slöts 2005
I mars 2009 utfärdade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag en arresteringsorder på Sudans president Omar al-Bashir. Han anklagades för krigsbrott och brott mot mänskligheten i Darfur. I juli 2010 fogades folkmord till anklagelsepunkterna. al-Bashir svarade med att ge biståndsorganisationer order om att lämna Darfur.
År 2011 delades landet in i det självständiga Sydsudan och ett mer muslimsk-arabiskt Sudan. Tvister om gränsdragning och resursfördelning upphörde dock inte.
År 2013 drabbades Darfur av en humanitär katastrof. Enligt FN fanns det närmare 1,9 miljoner hemlösa i regionen och ytterligare 1,3 miljoner darfurier som led svårt på grund av brist på både mat och säkerhet. År 2014 var närmare sju miljoner människor i Sudan i akut behov av hjälp för sin försörjning. Sudan har under årens lopp fått humanitär hjälp i form av mat, vård, skolor, bostäder och vatten och avlopp samt flyktinghjälp.
I december 2014 beslöt ICC:s åklagare att lägga utredningen av al-Bashir på hyllan på grund av svårigheterna att få fram uppgifter samt omvärldens ovilja att bidra till att al-Bashir grips och överlämnas till domstolen.
Trots ICC:s efterlysning har al-Bashir kunnat besöka länder som Saudiarabien, Kina och Malaysia utan att bli överlämnad till domstolen.
Många tvister återstår att lösa i Sudan, och risken för ett nytt krig mellan länderna har tidvis varit överhängande. Inom båda länderna pågår fortfarande svåra inre konflikter.
Källor: Landguiden , Nationalencyklopedin
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press
Sudan,Omar al-Bashir
Omar al-Bashir - en folkmordsåtalad diktator som har lett Sudan i närmare 30 år
Soldat till utbildningen. Ledde 1989 en islamistisk militärkupp som avsatte en demokratiskt tillsatt regim. På 1960-talet och 1970-talet styrdes Sudan enligt socialistiska idéer, men sedan militärkuppen har regimen en islamistisk inriktning.
Var i praktiken statschef sedan kuppen 1989 och blev president några år senare.
Gav militären order om att krossa ett uppror i Darfur 2003 vilket enligt FN ledde till att cirka 300 000 människor dödades.
Blev 2009 den första statschefen som efterlyses av den internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. Är efterlyst för krigsförbrytelser och folkmord i den konfliktdrabbade regionen Darfur.
De nya protesterna i Sudan inleddes i december och riktades mot stigande priser - främst bröd- och bränslepriser - men eskalerade till regeringsfientliga demonstrationer och krav på al-Bashirs avgång.
Har utlyst undantagstillstånd med förbud mot offentliga sammankomster och demonstrationer. Säkerhetsstyrkor har använt sig av tårgas, slagit och beskjutit demonstranter.
Sudan har genomgått flera inbördeskrig. Islam har stort inflytande i samhället, och lagarna är starkt påverkade av sharia.
Omar al-Bashir har segrat i de presidentval som hållits 1996 (76 procent av rösterna), 2000 (86,5 procent), 2010 (68 procent) och 2015 (94 procent). Oppositionen har antingen bojkottat valen eller motarbetats genom trakasserier och valfusk.
Källor: Nationalencyklopedin, Reuters, AP, AFP
Soldater har gjort räder mot det högkvarter som tillhör al-Bashirs islamiska rörelse, uppger ögonvittnen. Den islamiska rörelsen är ideologiskt starkt hopkopplad med det styrande nationella kongresspartiet NCP.
"Oppositionen accepterar bara en en civil regering"
Den största protestgruppen i Sudan har meddelat att den stöder enbart en civil regering som består av oppositionens representanter.
Den sudanesiska sammanslutningen SPA uppmanar demonstranter att fortsätta att demonstrera utanför försvarsministeriet.
Oppositionen anser att kuppen har styrts av regimen.
- Regimen har genomfört en militärkupp och återinför samma ansikten och samma institutioner som vårt folk har rest sig emot, säger oppositionens paraplyorganisation Alliansen för frihet och förändring som består av gräsrotsorganisationer, oppositionspartier och rebellgrupper.
Oppositionen uppmanar sina anhängare att fortsätta med sina demonstrationer vid arméns högkvarter, på gatorna och i alla regioner.
BildtextSudaneser visar segertecken 11.4.2019
Bild: AFP / Lehtikuva
Sudan,Khartoum,Omar al-Bashir,Kupp
Soldater har utplacerats i Khartoum - människor jublar på gatorna
Armén och landets säkerhetstjänst har placerat ut soldater kring försvarsministeriet och på huvudgator och broar i huvudstaden Khartoum.
Tiotusentals sudaneser har marscherat genom stadens centrum jublande, dansande och ropande. Demonstranter utanför försvarsministeriet uppges ropa: "Den har fallit, vi segrade".
Den internationella flygplatsen i Khartoum har stängts.
Enligt ögonvittnen har demonstranter attackerat underrättelsetjänsten NISS kontor i städerna Port Sudan och Kassala i östra Sudan.
Underrättelsetjänsten i Sudan har å sin sida meddelat att alla politiska fångar i landet ska friges, uppger landets nyhetsbyrå SUNA.
BildtextDemonstration i Khartoum den 10 april 2019
Bild: AFP / Lehtikuva
Sudan,demonstration,Khartoum,Alaa Salah
BildtextAlaa Salah - en av demonstranternas frontfigurer i Sudan
Bild: AFP / Lehtikuva
Sudan,demonstration,Alaa Salah
Protester sedan december
Protesterna i Sudan mot presidenten Omar al-Bashir har pågått sedan december. Sedan veckoslutet har tusentals sudaneser demonstrerat utanför militärhögkvarteret och presidentpalatset i huvudstaden Khartoum.
Armén har inte skingrat demonstranterna, och det har tolkats som en signal om att också militären stöder kraven på al-Bashirs avgång.
BBC:s reporter rapporterar på Twitter om läget i Sudan: