Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kupp i Sudan - president Omar al-Bashir avlägsnades efter närmare 30 år vid makten - militären tar över

Från 2019
Uppdaterad 11.04.2019 16:52.
Jublande människor i Karthoum 11.4.2019
Bildtext Jublande sudaneser i Khartoum 11.4.2019
Bild: EPA-EFE/STR

Den gamla diktatorn Omar al-Bashir har överlevt en rad uppror, ekonomiska kriser och västliga försök att göra honom till paria - men slutligen lyckades militären avlägsna honom från presidentposten i Sudan.

Sudans försvarsminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf meddelade i dag i statlig tv att militären har gripit president Omar al-Bashir.

Ett militärråd kommer att styra landet under en övergångsperiod på två år, och i slutet av övergångsperioden ska det hållas val, meddelade försvarsministern, som gav beskedet iklädd uniform.

Landets författning hävs, gränser och luftrum stängs och en nationell vapenvila har utlysts. Ett undantagstillstånd har utlysts för tre månader.

Minister Ibn Ouf sade att "regimen" har avlägsnats och att presidenten befinner sig "på en säker plats".

Den 75-åriga presidenten Omar al-Bashir har styrt Sudan i närmare 30 år. Han har efterlysts av den internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag som anklagar honom för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i regionen Darfur.

Problem mellan norra och södra Sudan

Sudans president Omar al-Bashir
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

Omar al-Bashir - en folkmordsåtalad diktator som har lett Sudan i närmare 30 år

Soldater har gjort räder mot det högkvarter som tillhör al-Bashirs islamiska rörelse, uppger ögonvittnen. Den islamiska rörelsen är ideologiskt starkt hopkopplad med det styrande nationella kongresspartiet NCP.

"Oppositionen accepterar bara en en civil regering"

Den största protestgruppen i Sudan har meddelat att den stöder enbart en civil regering som består av oppositionens representanter.

Den sudanesiska sammanslutningen SPA uppmanar demonstranter att fortsätta att demonstrera utanför försvarsministeriet.

Oppositionen anser att kuppen har styrts av regimen.

- Regimen har genomfört en militärkupp och återinför samma ansikten och samma institutioner som vårt folk har rest sig emot, säger oppositionens paraplyorganisation Alliansen för frihet och förändring som består av gräsrotsorganisationer, oppositionspartier och rebellgrupper.

Oppositionen uppmanar sina anhängare att fortsätta med sina demonstrationer vid arméns högkvarter, på gatorna och i alla regioner.

Jublande sudaneser i Khartoum 11.4.2019
Bildtext Sudaneser visar segertecken 11.4.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Soldater har utplacerats i Khartoum - människor jublar på gatorna

Armén och landets säkerhetstjänst har placerat ut soldater kring försvarsministeriet och på huvudgator och broar i huvudstaden Khartoum.

Tiotusentals sudaneser har marscherat genom stadens centrum jublande, dansande och ropande. Demonstranter utanför försvarsministeriet uppges ropa: "Den har fallit, vi segrade".

Den internationella flygplatsen i Khartoum har stängts.

Enligt ögonvittnen har demonstranter attackerat underrättelsetjänsten NISS kontor i städerna Port Sudan och Kassala i östra Sudan.

Underrättelsetjänsten i Sudan har å sin sida meddelat att alla politiska fångar i landet ska friges, uppger landets nyhetsbyrå SUNA.

Demonstration i Khartoum den 10 april 2019
Bildtext Demonstration i Khartoum den 10 april 2019
Bild: AFP / Lehtikuva
Alaa Salah - en av demonstranternas frontfigurer i Sudan
Bildtext Alaa Salah - en av demonstranternas frontfigurer i Sudan
Bild: AFP / Lehtikuva

Protester sedan december

Protesterna i Sudan mot presidenten Omar al-Bashir har pågått sedan december. Sedan veckoslutet har tusentals sudaneser demonstrerat utanför militärhögkvarteret och presidentpalatset i huvudstaden Khartoum.

Armén har inte skingrat demonstranterna, och det har tolkats som en signal om att också militären stöder kraven på al-Bashirs avgång.

BBC:s reporter rapporterar på Twitter om läget i Sudan:

Källa: Reuters, Tass, AP, AFP, BBC

Diskussion om artikeln