Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Halonen sdp:s presidentkandidat

Från 2005

Socialdemokraternas partifullmäktige har enhälligt utsett Tarja Halonen till partiets presidentkandidat.

Valet skedde i Helsingfors i dag på förmiddagen. Halonen marknadsför sig i valet som försvarare av välfärdssamhället. Hon marknadsförs för väljarna också som "hela folkets
president".

Värnar om välfärdssamhället

Hon sade efter att ha valts till sdp:s kandidat att välfärdssamhället och dess utveckling är hennes hjärtesak.
Halonen betonade också presidentens roll som ledare i utrikespolitiken. Enligt henne är Finlands relationer med grannländerna utmärkta. Också relationerna till USA är
utmärkta, anmärkte hon för kritikerna som tvivlat på det.
Beträffande säkerhetspolitiken sade Halonen endast att möjligheten till ett finländskt medlemskap i försvarsalliansen Nato finns.

Halonen vill ha rejäl valkampanj

Halonen hoppades också på en rättvis och rejäl valkampanj och framhöll att hon känner tacksamhet för det förtroende hon har fått. Hon sade också att det förteroende hon fått också påverkade hennes beslut att ställa upp för en andra period.

"Halonen verkar för ett rättvist samhälle"

Sdp:s ordförande Eero Heinäluoma sade i sitt tal vid partifullmäktiges möte att Halonen arbetar för en rättvisare värld och för Finland. Enligt Heinäluoma respekterar man henne för det.
Heinäluoma framhöll att sdp behöver stöd för sin kandidat också av andra partiers anhängare. Han underströk att man kommer att bilda en öppen folkrörelse till stöd för Halonen.

(Av Heidi Herrmann)