Sydkorea häver förbudet mot abort - gravida tonåringar har tvingats avbryta studierna eller flytta till avlägsna skolor
Den sydkoreanska grundlagsdomstolen har beslutat att lagen som förbjuder abort i landet ska hävas.
Sydkorea är ett av de få industrialiserade länder där abort har kriminaliserats. Lagen gäller inte fall där kvinnan våldtagits eller utsatts för incest, eller fall där graviditeten äventyrar kvinnans hälsa.
Enligt domstolens beslut kommer förbudet att hävas automatiskt 2021 om inte parlamentet innan dess har stiftat ny lagstiftning som följer domstolens beslut.
Abortförbudet som infördes 1953 är enligt domstolen grundlagsvidrigt.
- Förbudet mot abort begränsar kvinnors rätt att välja sitt eget öde och äventyrar deras hälsa eftersom deras tillgång till säkra ingrepp, säger domstolen i ett uttalande.
- Embryon är helt beroende av mammans kropp för överlevnad och utveckling, så man kan inte dra slutsatsen att de är separata levande väsen som har en rätt till liv, säger domstolen vidare.
Hundratals kvinnor jublade utanför domstolen då beslutet offentliggjordes.
En aktivist säger till nyhetsbyrån AFP att det nu gäller att kavla upp ärmarna och arbeta för att sjukförsäkringen ska täcka aborter, så att kvinnorna inte själva behöver betala för ingreppen.
Koreanerna har allmänt struntat i abortförbudet och åtal har sällan väckts. Aktivister har ändå sagt att förbudet har stigmatiserat kvinnor genom att tvinga dem till olagliga och ofta dyra ingrepp för att avbryta en graviditet.
Tonåringar som blir gravida tvingas ofta avbryta sina studier eller flytta till avlägset belägna skolor, säger aktivister.
Enligt förbudet kan en gravid kvinna dömas till ett års fängelse och läkare kan dömas till två års fängelse för genomförd abort.
Religiösa rörelser är starka i Sydkorea och några av landets megakyrkor har stött abortförbudet. Katolska kyrkan i Sydkorea har beklagat beslutet att häva förbudet.
Källor: AFP, AP