Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Julian Assange döms för brott mot borgensvillkor - riskerar ett år fängelse och utlämning till USA

Från 2019
Uppdaterad 21.02.2020 20:56.
En skäggig Julian Assange fotograferad genom ett bilfönster.
Bildtext En skäggig Julian Assange fotograferad genom ett bilfönster efter att polisen gripit honom.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Wikileaks grundare Julian Assange har gripits på Ecuadors ambassad i London. Ecuador hävde asylbeslutet för Assange och skickade polisen en inbjudan att komma och gripa honom, vilket polisen också gjorde. Scotland Yard bekräftar att gripandet skedde delvis på uppdrag av USA.

Den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt har tackat Ecuadors regering för samarbetet kring gripandet.

Assange fördes till huvudpolisstationen i London och kommer enligt polisen att ställas inför domstol, något som inträffade efter klockan 16 finsk tid på torsdagen.

I USA har åtal nu väckts mot Assange. Han beskylls för att ha hjälpt Chelsea Manning att bryta sig in i hemligstämplade datorer. Enligt uppgift skulle fängelsestraffet för det här vara högst fem års fängelse.

Assange har enligt domare Michael Snow gjort sig skyldig till brott mot borgensvillkor och kommer dömas nästa månad vid Southwark Crown Court. Enligt domaren har Assange inte haft rimliga orsaker att inte överlämna sig till polis. Straffet för borgensbrott är fängelse i upp till ett år.

De brittiska myndigheterna har för sin del bekräftat att Assange greps delvis till följd av att USA begär att han utlämnas till USA.

Ifall Assange utlämnas till USA sker det först den 12 juni då alla dokument gällande utlämningen tidigast är klara.

Edward Snowden kommenterar gripandet - se video

Den spionerimisstänkta amerikanska visselblåsaren Edward Snowden har från sin exil i Ryssland twittrat om att Assange gripits. Han hänvisar till videobilder av händelsen som spelats in av videonyhetstjänsten Ruptly som hör till ryska Russia Today. Länk till videon finns i Snowdens tweet.

Snowden skriver att bilderna där journalistpristagaren grips av brittisk polis kommer att gå till historieböckerna. Snowden anser att händelsen är en mörk stund för pressfriheten.

En reporter från Ruptly som filmade händelsen säger att Assange ropade "UK must resist", det vill säga "Storbritannien måste stå emot", då civilklädda poliser släpade ut honom ur ambassaden.

Den 47-årige Assange är känd för att ha grundat Wikileaks. Han har inte lämnat ambassaden sedan augusti 2012 då han hotades av utlämning till Sverige, där åklagare ville höra honom om misstänkta sexuella övergrepp.

En polisbil utanför Ecuadors ambassad i London.
Bildtext En polisbil utanför Ecuadors ambassad i London efter gripandet av Assange.
Bild: AFP / Lehtikuva

Assange oroade sig då för att Sverige skulle utlämna honom vidare till USA. Där kunde han ställas inför rätta för att ha offentliggjort tusentals hemligstämplade militära och diplomatiska dokument.

Fallet lades senare ned i Sverige, men Assange oroar sig fortfarande för att utlämnas till USA där federala åklagare utreder Wikileaks.

Sexualbrottsfallet kan också öppnas upp igen i Sverige, men åklagarmyndigheten har ännu inte fattat något beslut i frågan.

- Det här är nyheter för oss också, så vi har inte hunnit ta ställning till de uppgifter som nu finns. Vi vet inte heller varför han är gripen. Vi följer utvecklingen, säger chefsåklagare Ingrid Isgren.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz som företräder en av målsäganden i våldtäktsfallet säger till Expressen att hon hoppas på det.

– Jag och min klient har precis tagit emot nyheten att Assange har gripits. Att det vi har väntat och hoppats på i snart sju års tid nu händer kommer så klart som en chock för min klient. Vi kommer göra allt vi kan för att åklagarna ska återuppta den svenska förundersökningen så att Assange kan utlämnas till Sverige och lagföras för våldtäkt, säger hon.

Ecuador tröttnade på Assange

Assanges relationer med Ecuador surnade efter att Ecuador beskyllt honom för att ha läckt information om president Lenín Morenos personliga angelägenheter. Moreno hade tidigare sagt att Assange har brutit mot asylvillkoren.

Moreno säger att Storbritannien garanterat att Assange inte kommer att utlämnas till ett land där han kan utsättas för tortyr eller dömas till döden.

Wikileaks säger att Ecuador i och med beslutet att häva Assanges asyl bryter mot internationell rätt.

Ryssland hoppas i ett uttalande att Assanges rättigheter inte kommer att kränkas.

Rafael Correa var Ecuadors president då Assange beviljades asyl på ambassaden. Han fördömer sin efterträdares beslut att överlämna Assange till den brittiska polisen.

Källor: Reuters, AP, AFP, Guardian

Artikeln uppdateras.

Diskussion om artikeln