Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mörskombonde redo för årets skörd: "Förändrade samhällstrender gör framtiden osäker"

Från 2019
Jesse Mårtensom framför en röd ladugård
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Strängare regler, klimatfrågor och trender i samhället gör framtiden osäker för många bönder. Trots detta ser Mörskom bonden Jesse Mårtenson positivt på framtiden.

Våren är här och så småningom börjar det även bli fart på åkrarna runt om i Östnyland. Jesse Mårtenson som är mjölkbonde i Mörskom ser positivt på den kommande skörden.

- Höstsäden ser ut att ha övervintrat bra och vallarna ser också bra ut. Det har kanske varit lite tjäle i marken som ha bearbetat leran lite så att det blir enklare i vårbruket.

Just nu håller Mårtenson på med att förbereda det sista inför säsongen. Sorteringen av spannmål börjar vara klar och nu görs de sista finslipningarna i odlingsplaneringen.

Arbetet på åkrarna har nu kommit en bit på väg.

- Jag har faktiskt gödslat vallen lite redan. Vallen är otroligt tidig så man måste vara ute i god tid.

esse Mårtensson blickar ut över en åker med torrt gräs
Bildtext Mjölkbonden Jesse Mårtensson blickar ut över åkern där gräset snart börjar växa
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Det är svårt att i det här skedet ännu säga hur tidig våren blir i år.

Mårtenson tippar på att den kanske är en aning tidigare i år. I fjol blev det varmt väldigt tidigt vilket ställde till med en del problem för bönderna.

- Det blev bråttom när det blev torka så snabbt på åkrarna. Vissa åkrar grodde inte alls så vi hoppas på en mera jämn vår. Vi har duktiga bönder så månne vi inte hinner.

Även den föregående sommarens hetta och torka ställde till med problem. Mårtenson hoppas nu på en bra sommar.

- Jag hoppas på en sommar med 20-23 grader varmt, solsken på dagarna och passligt med regn som kommer sakta på natten.

Viktigt att tänka klimatsmart

Den aktuella debatten kring klimatfrågor tvingar även bönderna att börja tänka mera klimatsmart.

Mårtenson berättar att han ofta upplever att jordbruket i den nationella diskussionen lyfts fram som en större miljöbov än vad den egentligen är.

- Jordbrukets klimatpåverkan tas hela tiden mer i beaktande. Vårt eget mejeri som vi tillhör, Valio, har till exempel börjat ta klimatpåverkan mer på allvar. Därtill görs det en hel del på gårdarna, med rådgivningen, samt på mejerierna och slakterierna. Alla försöker vara med på noterna.

Vallodling är ett sätt att göra odlingen mera klimatsmart. Vallodling binder kol i marken och är därför ett bra alternativ. Detta är något som Mårtenson har valt att satsa på.

En hand som gräver runt i torrt gräs för att hitta nygrott gräs
Bildtext En hel del nytt gräs dyker upp då Jesse Mårtenson gräver runt i det torra gräset.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

- Vi försöker ha så bra vallar som möjligt, ta skörd från åkrarna och brukar dem så att de går till nästa generation i ännu bättre skick. Det binds en hel del kol med åren runt odling och höstsäd är också en klimatåtgärd.

Stränga EU-regler är en annan utmanande sak för bönderna. Mårtenson hoppas att detta är något som konsumenterna tänker på då de handlar jordbruksprodukter.

- Finland har hårdare regler än övriga EU-länder men med en bra orsak. Jag hoppas att konsumenterna skulle köpa mera inhemskt av den här orsaken.

Osäker framtid som bonde

Förändrad lantbrukspolitik, prissättning av lantbruksprodukter och olika trender i samhället gör framtiden osäker för många bönder.

- Man vet inte riktigt vad framtiden bär med sig. Framtiden är osäker och det syns bland kollegerna.

Jesse Mårtenson på en åker med en stor sten i bakgrunden
Bildtext Jesse Mårtenson är huvudsakligen mjölkproducent
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Trots en osäker framtid försöker Mårtenson se positivt framåt.

- Vi har alltid haft en hård framtidstro. Vi försöker hela tiden förbättra djurens välmående och få så mycket skörd som möjligt från åkrarna som en miljögärning. Det gäller att hela tiden tänka på hur man kan förbättra sin verksamhet för att överleva.

12.4.2019: Vi är med på den sista Ströhö i toner-showen i nuvarande Strömborgska skolan

20:41

Diskussion om artikeln