Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kimi Räikkönen om alkohol- och tobaksreklamerna i formel 1: ”Tror inte de påverkar min sons livsval”

Från 2019
Uppdaterad 12.04.2019 10:59.
Kimi Räikkönen.
Bildtext Kimi Räikkönen.
Bild: imago images / HochZwei / All Over Press

Historia, förväntningar – och kontroversiella reklamer. De finländska formel 1-förarna fick ta ställning till allt mellan himmel och jord då de mötte pressen några dagar innan veckoslutets historiska deltävling i Shanghai. För Valtteri Bottas är det viktigaste att vinna.

På veckoslutet går det 1000:e formel 1 GP:t genom tiderna av stapeln i Shanghai. På en presskonferens inför tävlingshelgen fick förarna berätta om sina minnen från tiden då F1 var något de endast följde med på tv.

För Kimi Räikkönen var Keke Rosberg det första namnet han började tänka på.

– Det är nog jättelänge sedan redan men mitt första minne av F1 var hur Keke Rosberg fick punktering. Det kan ha varit i Adelaide, en av hans sista tävlingar på 1980-talet, berättar han.

”Ismannen” fick också ta ställning till under vilket årtionde han själv skulle ha velat köra.

– Det måste nog vara 1970-talet. Kanske i slutet av 1960-talet. Då verkade det vara mer avslappnat, roligt – mer fokus på själva racingen. Men förstås farligare också. Men det hörde ju till, påpekar han.

"Som en raket på hjul utan bromsar"

Valtteri Bottas säger i sin tur att det är Mika Häkkinens första deltävlingsseger år 1997 som han minns allra bäst.

– Som barn såg jag varendaste tävling, oberoende vilken tid på dygnet den kom på tv. Jag tittade på varje träningspass också mitt i natten. Häkkinens seger var på något sätt något speciellt. För honom visade det sig bli det som lade grunden för all framgång, säger Bottas.

För Mercedes-föraren och VM-ettan är veckoslutets jubileumsfest bara en i mängden.

– Förra lördagen firade vi Mercedes 125 år inom motorsport i Silverstone. Då fick jag ratta en W125-bil från 1937 med över 600 hästkrafter. Det var som att åka med en raket på hjul. Man kan bara respektera förarna som tävlade med sådana utan vettiga bromsar, säger Bottas.

– De satte sitt liv på spel varje gång, tillägger han.

Valtteri Bottas delar ut autografer.
Bildtext Valtteri Bottas autografer är eftertraktade i Shanghai.
Bild: imago images / HochZwe i/ All Over Press

Hur mycket är Bottas då villig att riskera för att ta hem segern i jubileumsracet på söndag?

– Man måste alltid räkna ut vad som är vettigast – att ta en risk för att kunna vinna eller ta viktiga poäng med tanke på VM-racet. Jag vill alltid vinna tävlingar och jag är redo att göra så gott som vad som helst för att göra det. Men samtidigt måste man vara smart, säger han.

Bottas är också fullt medveten om att han ligger etta i VM-sammandraget.

– Visst. Jag är i ledning och vill riva upp en större lucka. Men jag tänker inte på det mer än det. Jag fokuserar på det jag kan påverka – att göra allt så bra jag kan, säger Bottas.

"Ser ingen koppling"

Räikkönen fick i sin tur ta ställning till dagsaktuella frågor inom formel 1 – och kontroversiella reklamer.

Tobaksreklamen har under de senaste åren återvänt till formel 1-cirkusen. Bland annat visade sig Kimi Räikkönens omsusade haiku-samling vara ett reklamjippo för ett tobaksbolag som sponsorerar Ferrari.

Men frågar man Räikkönen själv spelar det ingen roll vem det är som gör reklam.

– Jag ser ingen koppling där. Ifall min son ser reklamen… det spelar ingen roll. Alkohol, tobak – jag tror inte att det påverkar hans livsval. Det är min åsikt, säger Räikkönen.

Källa: STT

Diskussion om artikeln