Sandhamnbo: "Vi lämnar ytterdörren olåst där hemma" – Politiker är emot att bygga om Sandhamn till bostadsområde

Det är Helsingfors sydligaste ställe, kopplat till fastlandet med en bro. Sandhamn. I nuläget finns Försvarsmaktens garnison på ön och obehöriga har inte tillträde dit. Men hur ska det se ut i framtiden? Enligt politikerna ska Sandhamn förbli militärområde.
I Yles valkompass ställdes riksdagsvalskandidaterna frågan "Försvarsmakten bör avstå från militärområdet på Sandhamn så att man kan bygga bostäder där i stället".
Största delen av kandidaterna var emot idén.
Hela nittio procent av Svenska folkpartiets, Kristdemokraternas, Sannfinländarnas, Blå framtids och Samlingspartiets kandidater ställde sig negativa till att Sandhamn skulle bli bostadsområde.
Inom alla partier fanns ändå några som delvis var positivt inställda till idén.
Däremot var ungefär hälften av De grönas, Socialdemokraternas och Vänsterförbundets kandidater för idén.
Inom Vänsterförbundet fick idén allra högst stöd. Där var sextio procent av kandidaterna för idén om att bygga om Sandhamn till bostadsområde.
Familjär stämning bland 500 invånare
Eftersom ön i nuläget är helt i Försvarsmaktens besittning, kommer ingen över bron utan att bli stannad av militärpoliserna. Har man inget formellt ärende så kommer man inte in.
Inte ens via satellitbilder kan man få sig en klar bild av hur ön ser ut, eftersom satellitbilderna är mycket grynigare än för omkringliggande områden.
I dagsläget bor ändå omkring 500 personer på Sandhamn, utöver de 1 600 beväringar som tjänstgör där.
Alla bostäder där tillhör Försvarsmakten, vilket betyder att alla som bor på ön själva jobbar eller har en familjemedlem som jobbar inom Försvarsmakten.
Tiina Pulkkinen flyttade till Sandhamn år 2009.
Hon jobbar på en skola i Brändö, men eftersom hennes man jobbar med transport för Försvarsmakten bor familjen på ön.
– Det är som en liten by, man känner nästan alla som bor på ön, säger Pulkkinen.