Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Chockad Outi McDonald kallas till samarbetsförhandlingar - Hangös stadsdirektör säger att det är en formalitet

Från 2019
Läkare med stetoskop.
Bildtext Outi McDonald kallas till samarbetsförhandlingar om att återvända till sitt jobb.

Läkaren Outi McDonald fick inget besked av Hangö stad om att man har beslutat betala henne lön för den tid hon var felaktigt uppsagd. I stället fick hon ett meddelande från staden om samarbetsförhandlingar.

- Harald Grönstrand från Hangötidningen ringde mig och jag fick veta om lönebeslutet. Samtidigt höll jag på och läste meddelandet om att jag kallas till samarbetsförhandlingar så jag kunde bara säga att jag är chockad, säger McDonald.

Hon säger sig vara förundrad över att pressen och allmänheten fick veta att staden har beslutat betala henne lön, men att ingen kontaktade henne.

Stadsdirektör Denis Strandell säger att det är normal praxis.

- Vi kontaktar berörda först då protokoll har justerats och beslutet har vunnit laga kraft. Det är byråkratins gång. Det är inte ovanligt att någon får läsa om sitt bygglov i tidningen innan man själv får beslutet, säger han.

Denis Strandell
Bildtext Denis Strandell.
Bild: Yle/Maria Wasström

Lång process

Det var i slutet av år 2014 Hangö stadsstyrelse beslutade flytta Outi McDonald från sin tjänst som ledande läkare till en tjänst som hälsocentralläkare.

I mars 2015 beslutade stadsfullmäktige att man avskedar Outi McDonald.

I november i fjol slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att det var fel av Hangö stadsfullmäktige att säga upp McDonald. Det borde grundtrygghetsnämnden ha gjort. Man begick alltså ett formellt fel.

Staden beslutade senare att man inte säger upp McDonald på nytt utan att hon får börja jobba för staden igen. Nu ska man förhandla kring frågan.

Och det är här frågan om samarbetsförhandlingarna blir aktuell.

Under tiden Outi McDonald har varit uppsagd har staden lagt om sin verksamhet så att vårdbolaget Attendo har hand om läkartjänsterna vid hälsovårdscentralen.

- Vi har ingen läkare anställd vid staden. Den enda läkaren vi har är läkaren inom företagshälsovården som är så kallad tjänsteläkare man enligt lagen måste ha, säger Strandell.

Han säger att McDonalds gamla jobb inte finns kvar och att hon därför måste börja jobba för Attendo.

Samarbetsförhandlingar behöver inte vara illa

Strandell jobbade inom den privata sektorn innan han flyttade över till den kommunala sidan som stadsdirektör.

Han säger att han under sin kommunala tid har lärt sig att samarbetsförhandlingar inte automatiskt betyder uppsägningar.

- Vi samarbetar flera gånger om året. Varje gång det sker en förändring måste man samarbetsförhandla. När personal började jobba för Attendo måste vi ha förhandlingar eftersom det handlade om en förändring, säger Strandell.

kvinna på bänk utomhus
Bildtext Outi McDonald.
Bild: Yle / Monica Slotte

Outi McDonald tycker beskedet kommer i ett sent skede då hon redan på tisdag ska börja förhandla. Hon känner sig ensam och det blir ett läge med fyra personer mot en.

- Jag känner att de hela tiden behandlar mig som ett ärende och inte som en person. Ingen har frågat mig hur jag mår eller hur jag känner när man har utmålat mig som en skurk, säger hon.

McDonald säger att hon vill ha en förtroendeman som är läkare med sig till samarbetsförhandlingarna och det går inte att ordna i en handvändning.

"Jobbet finns kvar"

Hon anser också att Denis Strandell har fel då han säger att McDonalds jobb inte längre finns kvar. McDonald hänvisar till grundtrygghetens verksamhetsstadga och anser att hennes jobb enligt den finns kvar.

- Fullmäktige har inte dragit in tjänsten som ledande läkare. Alltså finns tjänsten kvar, säger McDonald.

Strandell säger att vårdbolaget Attendo har meddelat att de gärna tar emot McDonald på jobb.

- Det råder ju skriande brist på läkare överlag så det är inget problem för Attendo att erbjuda McDonald jobb, säger han.

Om McDonald kan få jobba som ledande läkare vid Attendo kan Strandell inte säga.

- Det är upp till Attendo att bestämma, säger han.

Tvist om lönen

Strandell var emot beslutet i stadsstyrelsens personalsektion om att betala lön till McDonald för hela den tid hon var felaktigt uppsagd.

Men majoriteten ville betala McDonald hennes lön.

McDonald tycker det är rätt att hon får lönen. Summan på 450 000 euro är det staden ska betala. Då socialavgifter dras av är slutsumman McDonald får nästan 370 000 euro.

Hon svarar inte direkt på frågan om hon anser sig ha rätt till någon form av kompensation.

Men hon säger det är märkligt att ingen har önskat förhandla med henne själv om frågan.

- Jag trodde vi skulle förhandla och diskutera kring frågan. Min advokat har varit i kontakt med staden.

Denis Strandell vill inte spekulera vidare i vad som händer ifall McDonald inte tar emot jobbet vid Attendo.

I Hangötidningen, som var först med nyheten om att McDonald har kallats till samarbetsförhandlingar, säger stadens kanslichef Lasse Tallqvist att permitteringar är ett alternativ om man inte kommer fram till en lösning.

Diskussion om artikeln