Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Hannu Lintu lämnar Radions symfoniorkester 2021

Från 2019
kapellimestari Hannu Lintu johtaa Radion sinfoniaorkesteria
Bild: Copyright Heikki Tuuli 2018

Radions symfoniorkesters chefsdirigent Hannu Lintu lämnar sin post i ledningen för RSO i slutet av sitt nuvarande mandat våren 2021. Lintu tillträdde som chef hösten 2013 efter att dessförinnan ha varit orkesterns förste gästdirigent i ett år.

”Åren med RSO har varit musikaliskt givande. Vi har lärt oss förstå varandra utomordentligt väl och det hörs vid varje konsert. De kommande två säsongerna innehåller ännu mycket: skivinspelningar, turnéer och framförallt arbete för att uppnå alltfler nya musikaliska milstolpar. Sedan blir det emellertid dags att gå vidare. För konstnärer och konstinstitutioner hör förnyelse till grundförutsättningarna för framgång”, säger Lintu med anledning av sitt beslut.

Hannu Lintus och RSO:s samarbete har varit mycket framgångsrikt. Publiksiffrorna vid konserterna i Musikhuset har stigit under hela Lintus period och de senaste åren har nästan alla konserter varit utsålda. Lintu har fört orkestern ut på betydelsefulla turnéer till bl.a. Berlin, Wien, Köln, Moskva och Tokyo. I hemlandet har Lintu och RSO turnerat fyra gånger.

"Hannu Lintus konstnärliga verksamhet präglas av en enorm känsla för dramatik och djärvhet. Utsålda salar, många internationella skivpris och orkesterns imponerande insatser på Yles kanaler är konkreta exempel på den framgång som RSO har uppnått med Lintu i täten. Vi glädjer oss åt de återstående säsongerna under Lintus ledning och återkommer senare till frågan om en efterföljare”, säger intendenten Tuula Sarotie.

Till de stora konstnärliga framgångarna hör bland annat den årliga serien med körverk, som omfattat såväl Mendelssohns Elias, Haydns Skapelsen som Klamis Psalmus. Den regelbundet återkommande RSO-festivalen var Lintus idé som genast fick stor framgång och under innevarande spelår har serien Mahlersymfonier getts för fulla hus.

Med stöd av Lintu har orkestern också etablerat närmare samarbete med betydande inhemska artister såsom sopranen Karita Mattila och tonsättarna Magnus Lindberg, Sebastian Fagerlund och Kaija Saariaho.

Med skivinspelningar som belönats med några av de mest betydande internationella skivprisen har Lintu velat ge en översikt över några av 1900-talets kulttonsättare: Bartók, Messiaen, Lutosławski, Ligeti och Zimmermann. Sibelius 150-årsjubileum till ära spelade Lintu och RSO in för Yle Teema en dokumentär i sju delar om Sibelius symfonier, som senare också gavs ut på DVD.

Hannu Lintus konsertprogram för säsongen 2019–2020 publiceras 26.4. Förutom RSO dirigerar Lintu under den kommande säsongen bl.a. Detroits, Chicagos och Bostons symfoniorkestrar, Montreals symfoniorkester, Orchestre de Paris och Holländska radions symfoniorkester. Därtill har han Asiens topporkestrar i Singapore, Soul och Tokyo i sin kalender.

På andra språk