Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk vän till Assange gripen i Ecuador - misstänks ha "konspirerat" mot regeringen

Från 2019
Assange hemland Australien är ett av de länder där det ordnas demonstrationer till stöd för Assange på fredagen. Här utanför det brittiska konsulatet i Sydney.
Bildtext Assange hemland Australien är ett av de länder där det ordnas demonstrationer till stöd för Assange på fredagen. Här utanför det brittiska konsulatet i Sydney.
Bild: EPA-EFE/PETER RAE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Ecuadors inrikesminister har bekräftat att man på torsdagen grep en man som misstänks vara "nyckelspelare" i Wikileaks och står nära Wikileaks-grundaren Julian Assange. Enligt nyhetsbyrån AP är mannen en ung svensk mjukvaruutvecklare som av bekanta beskrivs som "en vänlig nörd".

Ecuadors inrikesminister María Paula Romo identifierade inte den gripne, men sade att han misstänks för att ha "konspirerat mot den ecuadorianska regeringen". Han är inte ännu åtalad för något.

Enligt Romo greps han på flygplatsen i Ecuadors huvudstad Quito då han försökte flyga till Japan.

Nyhetsbyrån AP har talat med anonyma källor som identifierat mannen som en ung svensk mjukvaruutvecklare som bott i Ecuador i flera år.

Den siste som skulle vara inblandad i ett försök att störta en regering

Mannens vänner beskriver honom som en "vänlig nörd som blivit orättvist anklagad". En indisk förläggare som också är verksam i Latinamerika säger att svensken "är den siste som skulle vara inblandad i ett försök att störta en regering".

Enligt anonyma ecuadorianska myndigheter som AP citerar så misstänks mannen för att ingå i en grupp som hotat hämnas på Ecuadors president Lenin Moreno och utsatt presidenten för utpressningsförsök.

Det skulle alltså handla om någon typ av hämnd mot Moreno för hans inställning till visselblåsaren Julian Assange. Det är Moreno som anses vara den drivande kraften bakom att brittisk polis på torsdagen bjöds in till Ecuadors ambassad i London och grep Assange.

Wikileaks varnade redan förra veckan för att Ecuador planerade att utlämna Assange, som beviljades asyl av Ecuador i augusti 2012 och som hållit till på ambassaden i London sedan dess.

Källor: AP, BBC