Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Byggnadstillsynen i Åbo synar torgparkeringsbygget i sömmarna – marken har ställvis sjunkit 20 centimeter

Från 2019
Uppdaterad 12.04.2019 14:16.
Torgparkeringsbygget i Åbo.
Bildtext Torgparkeringsbygget i Åbo.
Bild: Yle / Samuli Holopainen

Torgparkeringsbygget i Åbo står stilla. Enligt Åbo stads utredning som Yle fått ta del av har marken vid Eriksgatan sjunkit till och med 20 centimeter – alltså dubbelt så mycket som tidigare nämnts. Men det finns ingen orsak till panik, säger man från staden.

Det var på torsdagen som grävarbetet på Salutorget i Åbo avbröts på grund av att marken sjunkit. Enligt de första rapporterna hade marken som värst sjunkit med 10 centimeter, men det visar sig ha varit en underdrift.

På Eriksgatan har marken sjunkit till och med 20 centimeter. Det kommer fram i den utredning som Åbo stad beställt, och som Yle nu har fått ta del av.

Staden berättade tidigare i veckan att man närmare kommer att börja granska torgparkeringsbygget och att marken sjunkit. Enligt byggnadsinspektör Andreas Salonen kommer staden och byggbolaget att mötas regelbundet för att följa upp läget.

- Ifall mätningsresultaten ger orsak till åtgärder så kommer sådana att diskuteras under de här mötena, berättar Salonen för Yle.

Marken sjunker redan långsammare, Hansakvarterets vd ändå orolig

Det var inte Åbo stad som beordrade byggbolaget Skanska att avbryta arbetet på torget, utan företaget fattade själv beslutet.

- Byggnadstillsynen bestämde att grävarbetet på Eriksgatan inte får påbörjas och de valde sedan själv att stoppa all verksamhet, berättar Salonen.

Enligt Salonen finns det ändå ingen orsak till panik. Marken har redan börjat sjunka långsammare på flera ställen.

Eriksgatan i Åbo.
Bildtext Eriksgatan.
Bild: Yle / Lucas Norrholm

I husen runt omkring Salutorget följer man med läget med spänning. I Hansakvarteret drabbades den anrika restaurangen Foija av en allvarlig vattenskada till följd av att ett rör sprack i samband med byggarbetet på torget.

Köpcentrets chef Timo Palviainen berättar för Yle att de senaste nyheterna är oroande.

- Visst har vi lagt märke till att gatorna har spruckit. Vi är oroliga för hur våra fastigheter ska klara av det här. Men vi lär få mer information under de kommande veckorna, säger han.

"Håller på att reda ut ansvarsfrågorna som bäst"

Hansakvarteret och Åbo Svenska Teater står på pålar, som förnyades för drygt tio år sedan. Enligt Palviainen har man redan fört diskussioner om vem som bär ansvaret om någon byggnad skadas till följd av byggarbetet.

- Det handlar om ansvarsfrågor. Våra försäkringsbolag håller som bäst på att reda ut frågan kring vattenskadan i källaren, berättar han.

Huset som nämnts som det mest utsatta med tanke på att marken nu sjunker är det i korsningen av Eriksgatan och Köpmansgatan. Juhani Wihanto, vd för Wihanto Group som äger huset och som också har delfinansierat torgparkeringsbygget, säger ändå att man inte är oroad.

- Vi litar fullt på att bolaget som är ansvarigt för torgparkeringsbygget och Åbo byggnadstillsyn följer med situationen. Det faktum att de stoppade arbetet talar om en hög professionalitet och att de tar situationen på allvar, skriver Wihanto i ett mejl till Yle Åboland.

Huset är inte pålat utan vilar istället på en stockbädd.

- Marken har sjunkit med en ganska blygsam takt de senaste tio åren och därför har vi som fastighetsägare inte ansett att det är nödvändigt att förstärka grunden, förklarar Wihanto.

Diskussion om artikeln