Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fyra landskap vill påskynda investeringar i riksväg 3 på avsnittet mellan Tammerfors och Vasa

Från 2019
Bild fotad från genom vindrutan på en bil
Bild: Yle/Chanette Härus

Fyra landskap längs riksväg 3 vill se investeringar i riksväg 3 både i regeringsprogrammet och i den nationella tolvåriga trafiksystemplan som håller på att göras upp.

Det har länge varit ett gemensamt mål för Birkaland, Södra Österbotten och Österbotten att få brådskande investeringar i riksväg 3 på avsnittet mellan Tammerfors och Vasa gjorda.

Förbindelsen till rikstrean är viktig också för Satakunta. Vägplanerna har varit färdiga länge och de är godkända av trafikmyndigheterna.

Vill ha smidigare och säkrare vägar

De regionala aktörerna längs riksväg 3 föreslår att nästa regeringsprogram ska innehålla en skrivning om att regeringen förbinder sig till att göra investeringar som förbättrar framkomligheten och säkerheten i trafiken på de riksvägar som är viktigast för Finlands näringsliv.

Investeringarna tryggar också driftssäkerheten för exporttransporterna, skriver förbunden i ett pressmeddelande.

Föreslår projekt för 128 miljoner euro

De investeringsobjekt som är brådskande och ekonomiskt realistiska på rikstrean bör upptas i finansieringsprogrammet för den nationella tolvåriga trafiksystemplanen, som görs upp som bäst, enligt de fyra landskapsförbunden.

De fyra landskapen föreslår en gemensamt utvald projektkorg värd 128 miljoner euro. För Österbottens del hör förbättring av den planskilda korsningen mellan riksväg 3 och riksväg 8 vid Förbindelsevägen i Vasa till projektkorgen.

Diskussion om artikeln