Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Stödet för de små partierna ökar – flera tror på chansen att få in kandidater

Från 2019
Representanterna för små partier utanför riksdagen i Yles valdebatt.
Bildtext Nio små partier samlades till valdebatt i Yles studio i början av april.
Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Förutom de stora partierna deltar ett knappt dussin småpartier och en folkrörelse i riksdagsvalet. I Yles senaste partimätning delar de på ett väljarstöd på 3,4 procent.

De små partiernas stöd ser ut att öka. Ändå blir det inte mycket per parti.

Svenska Yle tog pulsen på fyra av dem och den politiska rörelsen Liike nyt. Oddsen är inte precis på deras sida, men det är inget fel på optimismen.

Finlands kommunistiska parti

Finlands kommunistiska parti är realistiskt och förstår att det inte har samma chanser att få in riksdagsledamöter som Vänsterförbundet.

Men generalsekreterare Tiina Sandberg ser att partiet har en roll i det finländska samhället ändå.

- Vår viktigaste uppgift är att dra gränserna i den samhälleliga diskussionen vänsterut. Valdiskussionerna har tangerat många viktiga teman, men den säkerhetspolitiska diskussionen har varit ytligt. Man har talat alldeles för lite om sysselsättningspolitik. Miljödiskussionen har också varit lite missriktad då man egentligen borde tala om en miljökris och inte bara om en klimatkris.

Bildsättningsbild för Finlands kommunistiska parti.
Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press

Enligt partiets valprogram kräver man 1800 euros minimilön och 6 timmars arbetsdag.

- Kraven måste vara hårda. I år betalar bolagen nästan 14 miljarder i utdelning till aktieägare. Det är unikt i ett europeiskt perspektiv att man betalar ut så här mycket pengar som borde återinvesteras i företagen. Det leder till att företagen inte klarar av att sysselsätta tillräckligt med folk, säger Tiina Sandberg.

Feministiska partiet

Ett annat litet parti som ligger långt åt vänster i Yles valkompass är Feministpartiet.

- Vi vill se att alla får en chans i det finländska samhället. Då vill vi ju att man satsar på utbildning, vård och omsorg. Det har vi kanske gemensamt med vänsterpartierna, säger partiets kandidat i Helsingfors Elina Saigne–Ollikainen.

I Feministiska partiet hoppas man att valförbundet med Liberalpartiet, Piratpartiet och Djurrättspartiet ska ge en feminist en plats på Arkadiabacken i Helsingfors.

- Det finns förstås feminister i alla partier, men just feministiska partiet blev viktigt för mig i och med att det talar för mänskliga rättigheter och allas jämställdhet och att det är det viktigaste på agendan. Vi talar också för miljön, men mänskliga rättigheter är det viktigaste, säger Saigne–Ollikainen.

Allmänt anses Feministiska partiets ordförande Katju Aro vara den av partiets kandidater som har den bästa chansen att komma in i riskdagen.

Feministiska partiets ordförande Katju Aro.
Bildtext Katju Aro från Feministiska partiet kan eventuellt ta sig en plats i riksdagen.
Bild: Jarno Kuusinen/All Over Press

Piratpartiet

I valförbundet mellan Feministiska partiet, Liberalpartiet, Piratpartiet och Djurrättspartiet är det Piratpartiets ordförande Petrus Pennanen som är Katju Aros hårdaste konkurrent om en riksdagsplats.

Yles senaste partimätning visar att Piratpartiet samlar upp en del väljare som tidigare har röstat på De gröna.

Petrus Pennanen anser att partiets kampanj i år når en helt annan nivå än under tidigare val. Han ser att partiet den här gången lockar till sig väljare från De gröna, Samlingspartiet och Vänsterförbundet.

Puheenjohtaja Petrus Pennanen Piraattipuolue
Bildtext Petrus Pennanen vill bli Piratpartiets första riksdagsledamot.
Bild: Derrick Frilund / Yle

- Förr visste folk inte ens vad Piratpartiet är för något. De hade inte ens hört om det. Nu känner alla till oss. Attityden mot oss är också mycket mer seriös. Förr undrade folk vad vi var för ett upphovsrättsparti. Nu förstår folk att vi har allmänpolitiska linjedragningar när det gäller miljöpolitik och ekonomisk politik där vi har progressiva och väl underbyggda ståndpunkter. Man tar oss mera på allvar och många har sagt att de har röstar på oss. På det sättet ser det bra ut.

Förutom väljare från andra partier vill Piratpartiet också aktivera soffliggare.

Seitsemän tähden liike

Seitsemän tähden liike saknar svenskt namn. Fritt översatt heter partiet Sjustjärnerörelsen.

Svenska Yle söker upp ordförande Paavo Väyrynen en dag då han gör kampanj i Borgnäs 50 kilometer nordost om Helsingfors.

Det publika intresset i Borgnäs är inte stort. Enligt Väyrynen är Svenska Yle det enda nyhetsteam som har gjort sig besväret att söka upp honom.

Paavo Väyrynen Kamppi
Bildtext Veteranpolitikern Paavo Väyrynen är galjonsfiguren i Seitsemän tähden liike.
Bild: Jyrki Ojala

- Kampanjen går bra. Problemet är bara att vi inte får någon publicitet. Det är fullständig diskriminering. Om det finns något negativt att behandla i nyhetssändningarna går man över tröskeln, men jag har inte fått någon positiv publicitet i tv.

Seitsemän tähden liike har fått publicitet för att ställa upp med kända kandidater med brottslig bakgrund.

- Proportionellt har vi inte så många kriminella jämfört med andra partier. Vi har 75 kandidater och kunde inte kolla deras bakgrund, säger Paavo Väyrynen.

När han får chansen förklarar han gärna vad Seitsemän tähden liike står för.

- Vi vill ändra på Finlands utveckling på vissa viktiga punkter. Vi kämpar för Finlands självständighet och neutralitetsställning. Vi vill ha en behärskad invandringspolitik. Vi kämpar för de fattiga, för landskapen och emot centraliseringspolitiken - metropolpolitiken.

Liike Nyt

Liike Nyt är inte ett politiskt parti och saknar också svenskspråkigt namn. Fritt översatt kan namnet bli Rörelse Nu.

Rörelsen har en del kända kandidater av vilka den mest centrala är den tidigare samlingspartisten Harry "Hjallis" Harkimo.

Han är full av optimism. Att rörelsen inte syns mera i partimätningarna förklarar han med att den saknar kandidater på många håll i Finland.

- Vi är ju inte så starka överallt i landet men vi är starka i Nyland och Helsingfors och har bra stöd i Tammerfors, Åbo och Lappland. Jag är nöjd med kampanjen, säger Harkimo.

Harry Harkimo
Bildtext Harry "Hjallis" Harkimo vill in i riksdagen på nyt, men den här gången som representant för Liike Nyt i stället för Samlingspartiet som han tidigare hörde till.
Bild: Jyrki Lyytikkä/ Yle

Harry Harkimo hoppas att Liike Nyt ska få in tre eller till och med fem kandidater i riksdagen.

- Vi har varit mycket starka på sociala medier. Våra människor har varit mycket ute på fältet. Vi har den överlägset största kampanjen på sociala medier av alla. Det har vi fått positiv feedback på.

Här bygger Harkimo på utredningar som Liike Nyt låtit göra. Enligt den skulle klart fler ha tittat Liike Nyts video än på de politiska partiernas videor.

På videorna kritiserar Harry Harkimo bland annat det politiska systemet och de etablerade politikerna.

Diskussion om artikeln