Konservativa centerpartister och vänstersinnade samlingspartister, liberala kvinnor och konservativa män - här är den nya riksdagen på den politiska kompassen
Av Samlingspartiets kandidater var det de längst till vänster som valdes in i riksdagen. Centerns väljare ville ha traditionella centervärderingar. I vår politiska kompass kan du se var de invalda kandidaterna finns ideologiskt.
Jämför man med den politiska kompassen före och efter valet kan man se att den hagelsvärm som utgör de invalda krympt jämfört med alla uppställda kandidater. De kandidater som låg längst ut ideologiskt sett fick inte väljarnas förtroende, trots att det i vissa fall handlade om personer som suttit i riksdagen. Susanna Koski var en av dem.
Ett undantag är SDP:s Jukka Gustavsson, tidigare undervisningsminister. Han var den kandidat som låg längst till vänster av alla kandidater och nu är han den riksdagsledamot som ligger längst till vänster. Intressant nog hittar vi Sanni Grahn-Laasonen (saml), undervisningsminister i Sipiläs regering, allra längst till höger av alla invalda.
Så läser du den politiska kompassen
Varje invald riksdagsledamot som svarat på Yles valkompass syns som en prick i fyrfältet. Kandidaternas placering bygger på en statistisk analys av svaren i valkompassen. Sist artikeln finns en fakaruta där du kan läsa om hur svaren vägts.
På den vertikala axeln heter skalan GAL-TAN. GAL står för Grön, Alternativ och Libertär medan TAN betyder Traditionell, Auktoritär och Nationalistisk. Den är en nyare variant av den klassiska indelningen konservativ-liberal.
Den horisontella axeln går från vänster till höger. Frågor som handlar om till exempel offentlig och privat vård påverkar var man hamnar på den horisontella axeln.
Du kan klicka på knapparna för att se invalda ledamöter eller alla kandidater och partiledarna. Du kan också söka på parti och invald riksdagsledamot.
Den nya riksdagen har fler kvinnor än någonsin, särskilt till vänster
Riksdagen har aldrig tidigare haft en så hög andel kvinnor som nu då 46 procent är kvinnor. Majoriteten av väljarna är kvinnor och valdeltagandet bland kvinnor är något högre än bland män.
Professor emeritus i statskunskap Jan Sundberg tror att det kan bero på att många kvinnor nu valt att rösta på kvinnor istället för män.
- I det här valet har många kvinnor klarare profilerat sig genom att meddela att de tänker rösta på en kvinnlig kandidat. Män brukar ju inte säga om de tänker rösta på manliga kandidater, men kvinnor har gjort det mer medvetet än tidigare, säger Sundberg.
Särskilt bland De Gröna, Vänsterförbundet och Socialdemokraterna finns det många kvinnliga ledamöter. Ideologiskt sett finns kvinnorna längre till vänster, men det beror på att de rödgröna partierna har fått in många kvinnlig kandidater.
- Överlag stöder kvinnor mera omsorg och medmänskliga värderingar medan män ofta stöder så kallade hårdare värderingar som försvarsfrågor. Vänsterförbundet är ett bra exempel på ett parti där kvinnorna är mera för gröna och alternativa värderingar än de flesta män som mera står för traditionella konservativa värderingar, säger Sundberg.
Centerns väljare ville ha traditionella center-värderingar
Professor emeritus i statskunskap Jan Sundberg tror att Centern nu måste ta sig en tankeställare när det kommer till vilken riktning partiet ska ta. Satsningen på mer urbana kandidater som lönade sig vid förra valet gick inte hem den här gången. Centerns väljare har velat ha kandidater som står för värderingar som ofta har varit viktiga för centern, så som försvarsfrågor, skogsbruk, lantbruk och decentralisering.
- Man ser inte så mycket gröna eller miljövänliga värderingar. Partiet hade sådana kandidater i valet, men de blev inte invalda. De som är kvar är mera traditionella, säger Sundberg.
SDP:s ledamöter ligger mellan centern och vänstern
Också socialdemokraterna är ganska traditionella. Vårdfrågan var central för socialdemokraterna. En del kämpar för miljöfrågor och alternativa frågor. En del är mera konservativa och har ofta fackföreningsbakgrund.
- SDP gjorde ju inget vidare bra valresultat, så oberoende av vad de själva tycker kommer de att måsta kompromissa ordentligt för att få ihop en majoritetsregering, säger Jan Sundberg
Centern mer vänster än SDP - Se var partierna finns på den politiska kompassen
Svaren i valkompassen visar var partierna ligger ideologiskt