Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nonchalans gör att svenskan glöms bort i Östnyland - språkfrågan engagerade många på tankesmedjas lunch

Från 2019
Två prsoner  står framför full matsal och talar
Bildtext Tidningen Östnylands chefredaktör Helén Kurri och Agendas verksamhetsledare Ted Urho ledde samtalet på språklunchen i Borgå.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I Nyland är många oroade över svenskans ställning. Svenskan faller mellan stolarna och glöms bort. Mer än 20 deltagare kom till tankesmedjan Agendas språklunch i Borgå på fredag.

Helén Kurri från tidningen Östnyland får ge sin syn på svenska språkets ställning i Östnyland när tankesmedjan Agenda ordnar en språklunch på Cafe Carbriole.

Hon ser det som nonchalans när svenskan glöms bort i det offentliga rummet.

- Man tycker att det inte är viktigt att använda svenska och utgår från att svenskspråkiga kan finska. Det handlar inte så mycket om glömska utan nonchalans, säger Kurri.

man gestikulerar
Bildtext Ted Urho intervjuade Östnylands chefredaktör Helén Kurri för att få den östnyländska synen på svenskans ställning.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Agendas verksamhetsledare Ted Urho presenterar tankesmedjan Agendas nya enkät.

Den visar att finlandssvenskarna i Nyland, borträknat huvudstadsregionen, ser dystert på det svenska språkets ställning i Finland.

22 procent tycker svenskans ställning är ganska bra, men 59 procent har svarat ganska dålig och 19 procent mycket dålig.

Östnylands chefredaktör Helén Kurri konstaterar att språket är starkt inom den finlandssvenska sfären i regionen. Det finns media och litteratur på svenska i Östnyland.

Samtidigt finns hoten där. BB i Borgå har lagts ner och tingsrättens kundtjänst i Borgå har stängts.

Kurri ser också en skillnad mellan läget i Borgå och Sibbo jämfört med Lovisa.

- Borgå och Sibbo har haft språkbad hur länge som helst. Det finns ett genuint intresse från finskspråkiga att sätta sina barn i språkbad för att lära dem svenska. Trots att man har försökt ordna det här i Lovisa har man inte lyckats , säger Helén Kurri.

Två fina damer på lunch
Bildtext Helén Kurri och Nina Björkman-Nystén åt lunch tillsammans.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det förvånar Helén Kurri, och hon undrar om det här är ett arv från den tiden när kärnkraftverket etablerades i Lovisa och finskspråkiga flyttade in i staden.

- Kanske därifrån finns, inte konflikt, men lite avstånd. Man förstår inte riktigt vitsen heller med att lära sig svenska eftersom svenskspråkiga kan så bra finska, säger Kurri.

Pernåbon Nina Björkman-Nystén talar envist svenska så ofta det går.

- Det är rätt tvåspråkigt i Lovisa och jag tycker själv att det är lätt att klara sig på svenska på alla ställen om man vill. Ibland behöver man anstränga sig lite, säger Björkman-Nystén.

dam på lunch
Bildtext Emma Liljeberg har flyttat till Finland för 12 år sedan.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

En av dem som kommit till lunchen är Borgåbon Emma Liljeberg. Hon flyttade till Finland för 12 år sedan från Ryssland.

Hon kan både finska och svenska, och berättar att hon har nytta av att kunna svenska. Många blir glada när hon pratar svenska.

- Om jag kan prata på svenska hjälper de mig bättre. Till exempel igår var jag på biblioteket och frågade när jag kan använda dator. Man var så glad och visade mig. På alla andra platser är det samma, säger Emma Liljeberg.

sten lindgren från mörskom i kostym med SFP- märke på kavajen
Bildtext Sten Lindgren är fullmäktigeledamot för SFP i Mörskom.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Sten Lindgren från Mörskom tar ordet under lunchen och berättar för deltagarna om verkligheten i hans hemkommun.

Bara 10 procent av kommuninvånarna talar svenska och det gäller att kämpa för att hålla fast vid sina språkliga rättigheter säger Lindgren, som har ett SFP-märke på kavajslaget.

- När det gäller svensk service får vi ingenting gratis, men om man står på sig och vet att man har rätt så får man nog. Nu har vi en ganska bra kommundirektör som tar hänsyn till svenskan, säger Sten Lindgren.

lunch på Cabriole med många deltagare
Bildtext Många på plats när Agenda bjuder på språklunch.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Deltagarna låter sig väl smaka av Cafe Cabrioles lunch medan samtalet pågår. Flera i publiken kommer med kommentarer.

Verksamhetsledare Ted Urho från Agenda säger att han är väldigt nöjd med uppslutningen.

- Jag är glad över att det kom så här mycket människor. Framförallt var det en jättebra diskussion. Det kom erfarenheter, det kom tankar, det kom frågor och det kom lösningar vilket är väldigt positivt, säger Urho.

Diskussion om artikeln