Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lappträsk kommun hoppas hitta mecenater: "Vi vill finansiera invånarnas goda idéer"

Från 2019
Lappträsk kommundirektör Tiina Heikka
Bildtext Kommundirektör Tiina Heikka tror att särskilt småföretagare, konstnärer och föreningar kan ha nytta av gruppfinansiering.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Snart kan Lappträskbor söka finansiering för sina idéer via kommunens egna gruppfinansieringssida på webben.

- Vi vill finansiera kommuninvånarnas goda idéer, säger kommundirektör Tiina Heikka.

I slutet av april ska kommunen öppna en egen sida på gruppfinansieringstjänsten Mesenaatti. Tanken är att Lappträskbor ska kunna starta egna gruppfinansieringskampanjer som ges synlighet på kommunens sida.

- Det kan handla om att starta ett företag, ge ut en egen diktbok, eller spela in en cd-skiva, ger Heikka som exempel.

Andra som också tycker att idén är bra kan donera en slant för att tanken ska bli verklighet.

Jag tror att kommunens gruppfinansieringssida kommer att vara till särskilt stor nytta för småföretagare, konstnärer och föreningar

Tiina Heikka, Lappträsk kommundirektör

Om man söker gruppfinansiering för någonting som kan befrämja hälsa och välmående i byarna i Lappträsk så går det att få hjälp på traven av kommunen, en så kallad Hyvät kylät-peng.

- När projektets målsumma har uppnåtts via gruppfinansiering fördubblar kommunen summan upp till 500 euro. Om målet till exempel är 300 euro så betalar kommunen 300 till, förklarar Heikka.

Lär dig mer

Lappträsk kommer att vara den andra kommunen i Finland som satsar på gruppfinansiering. Tammerfors har också en egen gruppfinansieringssida på Mesenaatti.me.

Flera av kampanjerna på Tammerfors sida handlar om att samla in pengar åt riksdagsvalskandidater, men man försöker också finansiera bland annat bokprojekt, mommodisco, en modeshow och kultur för barn.

Hus bakom gröna kvistar
Bildtext Kommunen stöder projekt som befrämjar hälsa och välmående i byarna. Arkivbild från Kapellby,
Bild: Yle/Fredrika Sundén

På tisdagen den 16 april ordnar kommunen och Mesenaatti.me ett informationstillfälle om gruppfinansiering och den nya nätplatsen. Deltagarna får bland annat lära sig hur man bygger upp en egen gruppfinansieringskampanj. Tillfället ordnas på Koko Kylän Työhuone klockan 17.30-20.30.

- Jag tror att kommunens gruppfinansieringssida kommer att vara till särskilt stor nytta för småföretagare, konstnärer och föreningar, säger Heikka.

Diskussion om artikeln