Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Militärrådet i Sudan lovar att inte klamra sig fast vid makten - demonstranterna låter sig inte övertygas

Från 2019
"Stjäl inte vår revolution", står det på det plakat som en liten sudanesisk pojke håller upp under de fortsatta protestern i Khartoum fredagen den 12 april
Bildtext "Stjäl inte vår revolution", står det på det plakat som en liten sudanesisk pojke håller upp under de fortsatta protetesterna i Khartoum fredagen den 12.4.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det är inte bara småpojkarna på bilden som misstänker att militärerna försöker "stjäla revolutionen" i Sudan. Militärrådet gav en presskonferens i försonliga tongångar på fredagen, i ett försök att få demonstranterna att lämna gatorna.

Militärrådet som styr i Sudan efter att ha störtat och gripit president Omar al-Bashir på torsdagen, lovar att det ska hållas val och att sudaneserna ska få en civil regering.

Generallöjtnant Omar Zain al-Abideen, som leder militärrådets politiska kommitté höll en presskonferens på fredagen och intygade att militärrådets enda intresse är att upprätthålla ordningen och landets säkerhet och stabilitet.

Enligt al-Abideen kommer övergångsperioden under militärt styre inte att bli längre än två år.

- Två år är maximum, men om det står klart för oss inom en månad att Sudan klarar av att hantera det här utan att kaos bryter ut, så är vi beredda att lämna ifrån oss makten bara om en månad till och med, sade al-Abideen.

Generallöjtnant Omar Zain al-Abdin höll en presskonferens å militärrådets vägnar i Khartoum på fredagen.
Bildtext Generallöjtnant Omar Zain al-Abideen höll en presskonferens å militärrådets vägnar i Khartoum på fredagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Al-Abideen lovade också att militärrådet ska inleda en fredlig dialog med demonstranterna som protesterat mot Omar al-Bashirs styre sedan december i fjol och med "alla politiska fraktioner". Al-Bashirs gamla styrande parti inbjuds inte till den dialogen, men ska få delta i kommande val.

Enligt al-Abideen är det det sudanesiska folket som ska stå för lösningarna på landets politiska och ekonomiska problem. Militären "företräder ingen ideologi", enligt honom.

Demonstranter tror inte på ett ord från militärrådet

Fackföreningsrörelsen Sudanese Professionals Association, SPA, har varit en av de drivande krafterna bakom demonstrationerna mot al-Bashir och de litar inte på al-Abideen.

SPA kräver att makten i landet överlåts åt en civil övergångsregering omedelbart och de beskriver militärens löften som en "fars". Enligt SPA är militärrådet "inte kapabelt" att förändra någonting i Sudan.

En sudanesisk man med en liten pojke på axlarna under en demonstration i Khartoum på fredagen 12.4.2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Alltså fortsatte demonstrationerna exempelvis i huvudstaden Khartoum också på fredagen.

Militärerna tänker inte skicka al-Bashir till Haag

Den hårdhänte al-Bashir som styrde Sudan i nästan 30 år har alltså gripits av militärerna och enligt obekräftade uppgifter sitter han fortfarande i husarrest i presidentens residens i centrum av Khartoum, inte långt från demonstranterna.

Al-Bashir är efterlyst av den internationella brottsmålsdomstolen ICC, anklagad för krigsbrott och folkmord i Darfur-regionen. Under fredagens presskonferens sade al-Abideen att militärrådet inte kommer att skicka honom till Haag.

- Så länge vi är vid makten kommer vi inte att utlämna presidenten. Det här är våra värderingar och om någon vill utlämna honom så får de göra det när vi inte är vid makten längre, sade al-Abideen.

Det här fotot togs så sent som den 14 mars. Till höger Sudans numera störtade president Omar al-Bashir, till vänster hans förre vice president och försvarsminister, generallöjtnant Awad Mohammed Ibn Ouf.
Bildtext Det här fotot togs så sent som den 14 mars. Till höger Sudans numera störtade president Omar al-Bashir, till vänster hans förre vice president och försvarsminister, generallöjtnant Awad Mohammed Ibn Auf.
Bild: AFP / Lehtikuva

...för de är lika goda kålsupare

Det uttalandet är föga överraskande, för militärrådets ledare anses av många vara en lika stor krigsbrottsling som al-Bashir.

Det är Sudans försvarsminister Ahmed Awad Ibn Auf som leder militärrådet och alltså landet för närvarande.

Ibn Auf var chef för den militära underrättelsetjänsten under den period då folkmordet i Darfur rasade som värst. USA införde sanktioner mot honom år 2007 på grund av hans misstänkta inblandning i folkmordet.

Sudan ingår i den saudiledda koalitionen som strider i Jemen och Ibn Auf anses stå mycket nära Saudiarabien.

Ibn Auf har redan en längre tid setts som en möjlig efterträdare till al-Bashir.

Källor: Reuters, BBC, AP, Yle