Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Proppen ur för Aleksi Heponiemi – tvåmålsskytt i Uleåborg då Kärpät tog ett jättekliv mot finalserien

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
Aleksi Heponiemi stor Kärpäthjälte i Uleåborg (bilder: TeliaTV) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I hockeyligan stod HIFK för en gedigen insats mot Kärpät men det räckte inte heller den här gången till vinst i Uleåborg. Semifinalseriens femte hemmaseger innebär att Kärpät leder med 3–2 i matcher. Aleksi Heponiemi blev stor hemmahjälte med sina två mål i Kärpäts 2–1-förlängningsseger.

Kärpät hade vaskat om i kedjorna då Michal Kristof ersatt Nicklas Lasu som förstacenter mellan Jussi Jokinen och Ville Leskinen. Oskar Osala var i sin tur uppflyttad till andrakedjan där han gjorde ungdomarna Rasmus Kupari och Aleksi Heponiemi sällskap.

HIFK fick tillbaka Thomas Nykopp som inte har spelat en enda match efter jul. Joonas Rask i förstakedjan dras fortsättningsvis med en handskada och är tidigast tillbaka i slutet av en eventuell finalserie.

Heponiemi hemmahjälte

Heponiemi i Kärpät inledde målskyttet då matchen var 33:19 minuter gammal. En HIFK-utvisning hade precis tagit slut då Heponiemi prickade krysset med ett rappt handledsskott.

Rasmus Kupari noterades i samma veva för sin första poäng i slutspelet. Det 19-åriga storlöftet har nu noterats för 0 + 1 på åtta matcher.

Fyra minuter senare var HIFK i kapp. Helsingforslaget spelade powerplay då Teemu Eronen slog pucken i rännan. Kärpätmålvakten Veini Vehviläinen lämnade målet för att stoppa pucken som tog en märklig studs och målet gapade tomt för Juhani Tyrväinen. 1–1.

Matchen gick till förlängning och även där resulterade en utvisning i mål. Ville Leskinen och Atte Ohtamaa spelade snyggt fram Aleksi Heponiemi, som fintade bort en utrusande Atte Engren i HIFK-målet, och avgjorde matchen.

– Vårt powerplay har varit riktigt dåligt och plötsligt gör vi mål på ett märkligt sätt efter ett direktanfall, sade Kärpäts chefstränare Mikko Manner om avgörandet.

Inför matchen hade Heponiemi endast noterats för ett mål på åtta slutspelsmatcher. Nu är 20-åringens saldo 3 + 0 på nio matcher.

Hemmafavör avgjorde igen

HIFK vann skotten på mål med hela 31–18 men kammade noll för tredje gången i rad i semifinalserien i Uleåborg.

– Visst är det surt. Vi spelade utmärkt i 60 minuter men vi fick inte utdelning och hade inte heller turen på vår sida, sade HIFK:s chefstränare Jarno Pikkarainen.

Samtliga fem matcher har slutat i hemmasegrar. Även den andra semifinalserien mellan HPK och Tappara har resulterat i enbart hemmasegrar och står 2–2.

Nu måste HIFK vinna både på måndag i Helsingfors och i en sjunde match i Uleåborg på onsdag för att gå till final.

Resultat:

Kärpät – HIFK 2–1
33:19 1–0 Aleksi Heponiemi (Shaun Heshka, Rasmus Kupari)
37:13 1–1 Juhani Tyrväinen (Teemu Eronen, Erik Thorell) PP
61:34 2–1 Aleksi Heponiemi (Atte Ohtamaa, Ville Leskinen) PP

Publik: 6 200 åskådare

Kärpät leder med 3–2 i matcher.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln