Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

JO kritiserar förhandsröstningsställen i Östnyland: Valhemligheten kunde ha äventyrats i Borgå, svårt för rullstolsburna att rösta i Lovisa

Från 2019
En person sätter röstsedeln i valurnan.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Lehtikuva

Justitieombudsmannen gjorde oanmälda inspektioner av förhandsröstningsställen på måndagen. Man hittade brister i tillgänglighet och tryggande av valhemligheten i Borgå, Lovisa, Lappträsk och Mörskom.

Inspektionerna gjordes av två personer från justitieombudsmannens kansli. Den ena av dem rör sig med rullstol.

De besökte förhandsröstningsställena i Näse S-market i Borgå, kommunhuset i Mörskom, kommunhuset i Lappträsk samt Landsbygdsenhetens trähus i Liljendal där ett av Lovisa stads förhandsröstningsställen fanns.

Trappor och rullstol går inte ihop

När en rörelsehindrad person ska rösta kan det finnas flera hinder som denne först måste ta sig över - och så får det inte vara.

För det första måste personen kunna ta sig in i byggnaden där röstningen ordnas.

Justitieombudsmannen Petri Jääskeläinen påpekar i sin rapport (på finska) att röstningsstället i Liljendal var svårtillgängligt för rörelsehindrade personer.

En äldre person på en specialbyggd elmoped.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Att ta sig in i huset var svårt eftersom man för att komma in genom huvudingången måste ta sig uppför en trappa.

På andra sidan huset finns en annan ingång med en ramp men den är brant. Det är svårt för en rullstolsburen person att komma uppför rampen utan hjälp.

Enligt valfunktionärerna fanns det ändå hjälp att få om sådan skulle ha behövts.

Svårtillgängliga röstningsbås

Man hittade också brister med själva röstningsbåsen på flera ställen.

En person som rör sig med rullstol eller andra hjälpmedel behöver ofta mer utrymme för att ta sig fram. En person som använder rullstol räcks kanske inte heller lika högt upp som en som står.

I Borgå och Lovisa fanns det tillgängliga röstningsbås, det vill säga bås där skrivunderlaget är lägre så att personer i rullstol räcks upp.

Tillgängliga bås är också lite bredare så att personer som använder elektriska rullstolar ska rymmas in.

valbås
Bildtext Arkivbild. Längst till höger syns ett röstningsbås som är lite lägre.
Bild: Tony Pohjolainen

I Mörskom och Lappträsk fanns det inga sådana röstningsbås. Enligt valfunktionärerna i Mörskom hade en rullstolsburen person röstat där och då fått hjälp av sin assistent.

Personen hade röstat vid ett bord utan skilt insynsskydd, men eftersom inga andra personer var i rummet just då så hotades inte valhemligheten den gången.

I Lappträsk hade några rullstolsburna personer röstat men de kunde använda sig av röstningsbåsen av den mindre tillgängliga sorten.

I röstningsbåsen i Borgå fanns det heller inga förstoringsglas som personer med sämre syn kunde använda.

Valhemligheten kunde ha äventyrats

JO konstaterade att det fanns risk för att valhemligheten skulle äventyras för dem som röstade i Näse i Borgå.

Det här eftersom röstningsbåsen hade lite skydd för insyn och låg på ett sådant ställe som många människor passerar på väg till och från affärerna.

Dessutom konstaterade JO att skyltningen utanför förhandsröstningsställena kunde ha varit bättre. Det fanns inga skyltar om förhandsröstningen utanför S-market i Borgå, inte ens på ytterdörren.

Förstoringsglas finns framme för dem som ser dåligt
Bildtext Arkivbild från EU-valet 2014. Förstoringsglas fanns inte på alla valställen som kollades på måndagen.
Bild: Yle/Anna Savonius

Det fanns inga skyltar på gatan eller parkeringsplatserna utanför något av förhandsröstningsställena.

JO kommer att meddela Justitieministeriet om behovet av att utarbeta något slags lättfattlig anvisning om hur förhandsröstningen går till.

Enligt valfunktionärerna hade många tyckt att det var jobbigt att veta hur man skulle gå till väga när man förhandsröstar.

JO kommer också att be Justitieministeriet om anvisningar för hur kandidatförteckningen ska göras tillgänglig för synskadade personer.

Diskussion om artikeln