Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Det finska synkrolaget Marigold IceUnity skuggar ledaren Team Paradise från Ryssland: "Det kommer att bli en tajt tävling i morgon"

Från 2019
Uppdaterad 12.04.2019 21:57.
Marigold IceUnity på isen i Helsingfors.
Bildtext Marigold IceUnity på isen i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva / Roni rekomaa

De regerande världsmästarna Marigold IceUnity från Helsingfors var näst bäst i kortprogrammet då synkro-VM inleddes på fredagskvällen. Lokalkonkurrenten Helsinki Rockettes ligger femma. Friåkningen åks på lördag eftermiddag.

I ledning efter kortprogrammet ligger icke oväntat ryska Team Paradise, som kom till Helsingfors som etta på både världsrankingen och säsongsbästastatistiken.

– Det fanns absolut ingenting att anmärka på i det här programmet. En fin, lyrisk koreografi, en lyhörd tolkning. Dessutom bra variationer i åktempot, sade tv-referenten Marianne Nyman.

"Ett toppenåk"

De regerande världsmästarna Marigold IceUnity (85,90) åkte efter Team Paradise och kom nära, men nådde inte riktigt upp till ryskornas poäng (87,12).

– Det här var ett toppenåk av Marigold. Deras OS-inspirerade program var bra redan i säsongsöppningen i oktober, men har nått nya, ännu högre höjder. Vilken känsla i tolkningen av musiken!

– Det kommer att bli en tajt tävling i morgon, sade Nyman.

Även ifjol ledde Paradise efter kortprogrammet, men efter en mindre lyckad friåkning fick ryskorna den gången nöja sig med brons, medan MIU steg från trea till etta och for iväg med guldmedaljerna.

Helsinki Rockettes inledde sitt kortprogram till Edith Piafs Hymn till kärleken starkt, men ett fall i stegsekvensen kostade laget dyrbara poäng. Rockettes, som vann guldet då VM senast arrangerades i Finland, ligger femma på 82,12 poäng.

– I övrigt ett mycket känslostarkt och säkert framförande av programmet. Speciellt början kändes väldigt stark, både tekniskt och tolkningsmässigt, tyckte Nyman.

Friåkningen åks på lördag kl. 13.45-18.10 och sänds direkt på Arenan. Ett sammandrag med de bästa programmen visas i TV2 kl. 18.30.

Resultat:

1. Team Paradise (RUS) 87,12
2. Team Marigold Ice Unity (FIN) 85,90
3. Team Nexxice (CAN) 84,93
4. Team Tatarstan (RUS) 82,83
5. Team Helsinki Rockettes (FIN) 82,12