Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De ungas valdebatt: Blå Framtids ungdomsförbund vill ha bort euron och KD:s unga vill dela ut gratis kondomer

Från 2019
Riksdagsvalet 2019: Valdebatt för ungdomar - Spela upp på Arenan

Gratis kondomer och juridiska kön delar ungdomsförbunden. Alla är ändå mer eller mindre av samma åsikt angående klimatförändringen, nämligen att något måste göras.

I en tidigare artikel där ungdomsförbunden intervjuades kom det fram att många går emot moderpartiet. De flesta har också mer radikala idéer i bland annat klimatfrågor.

Det är några av frågorna som besvarades under de ungas valdebatt där ordförandena från alla partiers ungdomsföreningar samlades. Den enda som inte kunde närvara var Hanna-Marilla Zidan från Vänsterunga.

Istället för henne var Noora Tapio från Vänsterungas styrelse på plats.

Under introduktionen kom det fram att Blå framtids ungdomsförbunds ordförande Tiina Ahva vill ha tillbaka Finlands gamla valuta mark. Hon fick endast stöd av Finsk Ungdoms ordförande Asseri Kinnunen.

Det kom också fram att Samlingspartiets ungdomsförbunds ordförande Henrik Vuornos vill att cannabis ska bli lagligt.

Socialdemokratisk ungdoms ordförande Mikkel Näkkäläjärvi gick steget längre i introduktionen och sade att alla droger borde vara lagliga och att man istället borde jobba på att förebygga droganvändning.

Svensk Ungdoms ordförande Christoffer Ingo sade att snus borde bli lagligt också i Finland. Stöd fick han också av alla förutom Centerns ungdomsförbunds ordförande Suvi Mäkeläinen.

- Snus är inte precis någon hälsoprodukt och den bör förbli olaglig, sade Mäkeläinen.

Alla ska ha rätt till utbildning

Frågan om andra stadiets utbildningsmaterial delade ungdomsföreningarna. De flesta var nog för att materialet borde vara gratis för eleverna.

Bland annat Henrik Vuornos från Samlingspartiets ungdomsförbund tycker att det definitivt inte ska vara gratis för alla men nog att det bör erbjudas åt de som faktiskt inte har råd.

Finsk Ungdom påminde att de inte är ett socialistiskt parti.

Studiestödet tillbaka

Under den förra regeringsperioden skars det väldigt mycket i utbildningen, ett exempel är studiestödet.

Något som de flesta ungdomsföreningar tyckte att man borde ändra. Enligt Blå framtids ungdomsförenings Tiina Ahva borde man dessutom ta bort alla gränser för hur mycket studerande kan jobba under studietiden.

- Vi vill ge människor möjligheten att både studera och jobba. Vi vill inte att människor måste välja mellan de två. Alla ska ha rätt till en utbildning, sade Ahva.

Sipiläs regering gjorde också ett besparingskrav på utbildningen på två miljarder. De flesta ungdomsföreningar vill ha tillbaka alla pengar. De enda som var emot var Blå Framtids ungdomsförening och Samlingspartiets ungdomsförening.

Båda ungdomsförbunden var överens om att utbildningen behöver tillbaka pengar men tyckte ändå att två miljarder är en orealistisk summa.

Sannfinländarnas ordförande Asseri Kinnunen föreslog att pengarna kunde tas från Migrationsverket. Kinnunen vill minska på bland annat mängden asylsökande som Finland tar in.

Sexistisk värnplikt

Ingen av ungdomsföreningarna är heller av åsikten att värnplikten ska fortsätta på samma sätt. Alla var överens om att den borde bli mer jämlik för män och kvinnor.

Bland annat De gröna unga och studerandenas förbunds ordförande Amanda Pasanen sade att den borde bli frivillig och könsneutral.

Centerungdomens förbund i Finlands ordförande Suvi Mäkeläinen föreslog att uppbådet skulle vara obligatoriskt men värnplikten frivillig.

- Efter skolan är inte hälsogranskningar obligatoriska. Uppbådet
granskar däremot alla män. Det samma borde gälla för kvinnor.

Kvinnans val

Frågan om abort delade bland annat De gröna unga och studerandenas förbund och Finsk Ungdom. Pasanen tycker att det är kvinnans sak och att man inte ska behöva gå igenom förnedrande diskussioner om varför man vill göra abort.

Kinnunen tycker däremot att systemet vi har idag är bra och att man istället ska satsa på att förhindra icke-önskad-graviditet och att barn kunde adopteras bort.

Pasanen kontrade genast med frågan om Finsk Ungdom tycker att preventivmedel borde vara gratis för unga.

- Vi är ju inga socialister så vi tycker inte att man ska dela ut preventivmedel gratis till höger och vänster. Kondomer kostar inte många euro och vi måste lära de unga att saker kostar i samhället, svarade Kinnunen.

Överraskande nog var Kristdemokraternas ungdomsförbunds ordförande Aleksi Sarasmaa av den åsikten att preventivmedel borde vara gratis för alla under 25.

- Vi har ingen linje inom ungdomsföreningen så det kan hända att det kommer feedback efter det här. Men alla studier visar att gratis preventivmedel leder till bättre sexual hälsa.

Kärnkraft delar åsikterna

Frågan om klimat var alla mer eller mindre överens om. Däremot var Finsk Ungdom och Blå framtids ungdomsförbund emot att alla beslut borde granskas ur ett klimatvänligt perspektiv.

- Exempelvis borde vi inte fokusera på klimatet när Finland införskaffar nya jaktplan. Vi borde istället försäkra Finlands försvar, sade Ahva.

Blå Framtids ungdomsförbund vill också att man ska sänka skatterna för bland annat flyg och bränsle.

- Morot istället för bestraffning, sade Ahva.

Christoffer Ingo från Svensk Ungdom sade att man istället borde höja skatterna för miljöskadlig verksamhet och istället sänka exempelvis inkomstskatterna.

Frågan om kärnkraft delar De gröna unga och studerandenas förbund och Blå Framtids ungdomsförbund ordentligt. Ahva säger bland annat att man borde fokusera på kärnkraft.

Pasanen tycker däremot att man inte ska stirra sig blind på kärnkraft utan istället fokusera på att utveckla alla former av förnybar energi.

Noora Tapio från Vänsterunga anser att bekämpningen av klimatförändringen bottnar i politik.

- Vi måste först göra det möjligt för alla att delta i bekämpningen av klimatförändringen utan att inkomstnivån påverkar. Sedan måste vi bygga upp ett klimatyvänligt samhälle. Det kräver lagstiftning.