Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sibbolaget Ådalens IF avancerar till innebandyligan efter bragdavslutning – slutade åtta i division 1 och fick med nöd och näppe spela vidare

Från 2019
Uppdaterad 13.04.2019 07:49.
Ådalens IF firar.
Bildtext Ådalens IF firar.
Bild: Innebandyförbundet

Ådalens IF tog sig med minsta möjliga marginal till slutspelet i division 1. Den lilla klubben har imponerat stort under våren och premieras nu med en ligaplats. I Söderkulla besegrade ÅIF Björneborgslaget Karhut med 6–2 och vann kvalserien med 3–1 i matcher.

Tomi Jerkku gav tidigt Björneborgslaget Karhut ledningen med 1–0. ÅIF gick upp i en 2–1-ledning genom Miro Herlin och Markus Mitikka innan Kalle Santanen strax före den första periodpausen kvitterade till 2–2.

Den andra perioden var mållös men i början av den tredje blixtrade ÅIF till. Antti Huovinen, Herlin, Tuomas Liukolampi och Mitikka såg till att Sibboledningen var fyra bollar stor (6–2) då drygt sex minuter återstod.

Det blev inga fler mål, utan ÅIF vann matchen med 6–2 och matchserien med 3–1.

I ÅIF:s förstakedja gjorde Herlin och Mitikka två mål var, medan Atte Huovinen spelade fram till tre strutar.

Makalös avslutning

Ådalens IF slutade åtta i division 1 och tog sig med minsta möjliga marginal till slutspel. Både ÅIF och nian M-Team hade 40 poäng men Sibbolaget knep åttondeplatsen på inbördes möten.

I den första slutspelsserien blev det två förlängningssegrar mot trean NST. I den andra slutspelsserien vann ÅIF över ettan Rangers med 2–1 i segrar. I den tredje och avgörande matchen mot Rangers låg ÅIF under med 0–3 sent i den andra perioden men tog matchen till förlängning och vann slutligen med 8–7.

I finalen förlorade ÅIF mot grundseriesjuan Tiikerit från Vanda med 0–3 men fick ändå kvala om en ligaplats och kvalet resulterade alltså i en plats i finrummet. Även Tiikerit avancerar till ligan.

ÅIF har aldrig tidigare spelat i ligan men hösten 2019 bjuds alltså Sibbopubliken på ligainnebandy i Söderkulla.

Förutom Karhut får även Tammerforslaget Koovee tacka för sig och ta ny sats i division 1.

Resultat:

ÅIF – Karhut 6–2

Publik: 433 åskådare

ÅIF vann matchserien med 3–1.