Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Vi störtade två presidenter på två dagar" - den nya militära ledaren tvingades avgå och sudaneserna firade

Från 2019
Uppdaterad 13.04.2019 14:30.
Unga sudanesiska demonstranter visar segertecknet efter nyheten om att militärrådets ledare Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf hade avgått.
Bildtext Unga sudanesiska demonstranter visar segertecknet efter nyheten om att militärrådets ledare Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf hade avgått.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tusentals sudaneser struntade i utegångsförbudet och firade i centrum av Khartoum natten igenom. De var segerrusiga efter att kuppledaren sett sig tvungen att vika sig för folkviljan - efter bara ett dygn vid makten.

Generalen och försvarsministern Awad Ibn Auf meddelade själv i ett tv-tal på fredag kväll att han avgått från sin ledarpost vid det nyinrättade militärrådet. Det militära "övergångsråd" som tagit makten i Sudan efter att landets långvarige president Omar al-Bashir störtats på torsdag.

Ibn Auf namngav också sin efterträdare, generallöjtnant Abdel Fattah Abdelrahman Burhan.

Enligt nyhetsbyrån AP har Burhan ett bättre rykte både internationellt och inom Sudan än vad Ibn Auf har. Ibn Auf var den störtade presidenten Omar al-Bashirs vice president och försvarsminister.

Det här fotot togs så sent som den 14 mars. Till höger Sudans numera störtade president Omar al-Bashir, till vänster hans förre vice president och försvarsminister, generallöjtnant Awad Mohammed Ibn Ouf.
Bildtext Det här fotot togs så sent som den 14 mars. Till höger Sudans numera störtade president Omar al-Bashir, till vänster hans förre vice president och försvarsminister, generallöjtnant Awad Mohammed Ibn Ouf.
Bild: AFP / Lehtikuva

Precis som al-Bashir misstänks Ibn Auf för krigsbrott i Darfur. Han var chef för den militära underrättelsetjänsten under den period då folkmordet i Darfur rasade som värst. USA införde sanktioner mot honom år 2007 på grund av hans misstänkta inblandning i folkmordet.

Hans efterträdare Burhan är en av de generaler som har sökt kontakt med demonstranterna under den senaste veckan, sedan de samlades utanför militärhögkvarteret i huvudstaden Khartoum. Enligt nyhetsbyrån AP har han träffat representanter för demonstranterna och lyssnat på deras krav.

Nyheten om Ibn Aufs avgång möttes med stor glädje bland demonstranterna utanför militärhögkvarteret i Khartoum.
Bildtext Nyheten om Ibn Aufs avgång möttes med stor glädje bland demonstranterna utanför militärhögkvarteret i Khartoum.
Bild: EPA-EFE/STRINGER

Nyheten om Ibn Aufs avgång möttes alltså av jubel bland demonstranterna i Khartoum.

Protestledare inom exempelvis fackföreningsrörelsen Sudanese Professionals Association, SPA, säger ändå att de inte kommer att lämna gatan innan den militära övergångsregeringen lämnar över makten till en civil övergångsregering.

Unga kvinnor har deltagit och haft en oväntat framträdande roll under de pågående protesterna i Sudan.
Bild: EPA-EFE/STRINGER

Demonstranterna vill inte heller veta av något utegångsförbud eller undantagstillstånd som militären utlyste efter att al-Bashir avsatts på torsdagen.

Trots utegångsförbudet och undantagstillståndet har militären inte skingrat demonstranterna med våld. Ibn Aufs avgång och det försonliga tonfallet under militärrådets presskonferens på fredagen inger visst hopp.

Demonstranterna har börjat hoppas på demokratisering. Under de här protesterna har unga kvinnor dessutom också tagit plats på ett sätt som överraskat en del bedömare.

Kvinnor under fredagens protester i huvudstaden Khartoum.
Bild: EPA-EFE/STR

På lördag eftermiddag lät det sudanesiska militärrådet meddela att landets underrättelsechef Salih Ghosh också har avgått från sin post. Ghosh har övervakat tillslagen mot demonstranterna som protesterat mot al-Bashirs styre ända sen december i fjol.

Det finns de som varnar för att Ibn Aufs eller Ghoshs avgång inte nödvändigtvis är ett uttryck för gatans makt, utan snarare ett tecken på en hård intern maktkamp inom militärledningen.

Artikeln kompletterades med det sista stycket om Ghoshs avgång kl. 14.30.

Källor: AP, AFP, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln